Posts

Showing posts from January, 2014

Mari menunggang kuda!

Image
Assalamualaikum...

Hari ni aku nak belajar menunggang kuda. Lokasinya di RUBINGA HERITAGE, Jalan Dato Kaharuddin, Kg Changkat, Gombak. FB page sunnah berkuda

Disebabkan ni adelah first time uolls, rase excited gilos & tak sabar plak nak naik atas kuda tu...hahaa
Tapi sebelum tu kenelah dengar briefing dulu.. Sebelum ni knowledge aku pasal kuda memang agak limited, skang ni boleh la tau serba sedikit. hehee.... Disini, kami diajar mengenai pengenalan sunnah berkuda, hadis-hadis mengenai kuda & teknik2 asas mengendalikan kuda.

Dari Amirul Mukminin, Umar al-Faruq ibn al-Khattab, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:“Ajarilah anak-anak kalian berkuda, berenang dan memanah” (Riwayat Sahih Bukhari/Muslim)
Aku pun first time belajar istilah2 dalam sukan berkuda ni. Walk, trot, canter, jog dlln. Masa kat atas kuda tu, rase cam gayat skit coz memang rase tinggi. kaki x jejak tanah & rase macam nak jatuh pun ade..hahaa...kene pandai imbangkan badan & tau macam mane nak ka…

Bantal super duper Cute!

Image
Assalamualaikum.....

Welcome to Nadz Hata Craft!


Bantal super duper cute ni dihias dengan nama uolls & design yang menarik pasti akan menjadikannya sesuatu yang amat special.
 Ia boleh jadikan sebagai perhiasan dirumah @ dibilik tidur serta didalam kenderaan agar diri sentiasa rasa dihargai. :)


* CUSTOM MADE (boleh pilih color & design sendiri) 
* SIZE: 30cm PANJANG , 32cm LEBAR @ 12 x 12 inci
* PRE-ORDER (delivery dalam masa 2 minggu) 
* POSTAGE RM10 
* MATERIAL: 100% arcylic felt (soft), kain flannel & fiber 
** sesuai dijadikan HADIAH untuk majlis kawen, birthday, tunang, special events, kepada teman istimewa, kawan, sahabat, anak-anak, adik-beradik dll. 

Doa untuk mak & abah

Image

Dunia Fesyen

Image
Assalamualaikum

Let's talk about fashion!

1. Ready to Wear / Pret-a-Porter

Kebanyakan fesyen yang kita lihat di butik adalah koleksi yang disebut ready to wear @ pret-a-porter dalam bahasa Perancis atau busana pakai siap. Biasanya koleksi ini dibuat dengan standard clothing size (misalnya S,M,L, dll) dan sudah siap sedia di kedai-kedai dalam kuantiti yang banyak.


2. Haute Couture

Istilah bagi busana anggun, high dressmaking @ high fashion. Gaun busana anggun hanya akan dibuat berdasarkan tempahan dan dibuat sesuai dengan saiz pelanggan @ custom made. Ia sememangnya mewah, eksklusif, berkualiti tinggi dan pastinya one of a kind.


3. Fashion Season Spring/Summer, Fall/Winter

Trend fashion masih ditentukan oleh negara-negara Barat yang mempunyai empat musim. Jadi dunia fesyen pun masih mengikuti keperluan pakaian mereka yang tinggal di sana. Dalam setahun fashion label pasti akan mempersembahkan dua fashion show besar iaitu Spring/Summer dan Fall/Winter.

4 . Fashion Faux Pas


 "faux pas&qu…

Movie Terbaik Sepanjang Zaman

Image
Assalamualaikumm.....

Hai, korang sume kaki movie x? Hari ni aku nak share movie2 yang paling best sepanjang zaman yang aku penah tengok..Kalau tengok banyak kali pun tetap best & tak jemu. hehee

Jom layan.....

1. Forrest Gump


"Run, Forrest, Run!"Pernah tak terfikir kalau cerita kehidupan korang dibuat filem. Cerita ini mengisahkan kehidupan seorang yang lurus bendul bernama Forrest Gump dari kecik sampailah besar. Dia menceritakan perjalanan hidup dia yang mengharungi pelbagai zaman yang setiap kali dia ada pada zaman itu pasti ada kisah yang menakjubkan. Serius cerita ini memang best giler. Siapa tak pernah tengok cerita ini memang rugi. 6 Academy Awards beb. 


"Stupid is as stupid does," says Forrest Gump


"Mama always said life was like a box of chocolates.  You never know what you're gonna get."



2. The Terminal




Berdasarkan kisah kehidupan  sebenar, Sir Alfred Mehra yang terperangkap di dalam terminal selama beberapa tahun. Dalam cerita ni Viktor Navorsk…