Posts

Showing posts from September, 2014

Kelip Kelip Ku sangka api

Image
Assalamualaikum.....

Kelip-kelip kusangka api  kalau api mana sumbunya hilang ghaib kusangka mati kalau mati mana kuburnya

Ha tu dia berpantun pulak kite!.... hahaa... Harini aku nak pergi tengok kelip kelip... Kat mane ade kelip kelip ni ye? Dulu mase aku kecik2 ade la jugak wujud binatang ni kat kawasan kampung2. Suke tangkap & letak dalam botol... Pastu buat muke jakun sebab teruja tengok bende ni terbang2 keluarkan cahaya... hahaa.. Sekarang ni memang payah la nak jumpa.



Dalam dunia ni, ada dua tempat je yang ada habitat kelip-kelip iaitu di Amazon dan Kuala Selangor. Di daerah Kuala Selangor, kelip-kelip boleh dijumpai di dua kawasan. Iaitu di Kampung Kuantan dan Bukit Belimbing. Persamaan di antara pekan ini ialah, kedua-duanya terletak berhampiran dengan Sungai Selangor. 
Tapi hanya kelip-kelip di Kuala Selangor ni yang berkelip serentak. Itu yang membuatkan kelip-kelip di Kuala Selangor ni special skit. Jangka hidup kelip-kelip di sini adalah lebih kurang 30 hari je.


Kami pe…

XPDC Bukit Batu Gajah aka Tabur Extra

Image
Assalamualaikum.......

Hello eberybadeh!.... I'm back! Setelah berehat seketika, nak kembali beroutdoor agak semput.. Al maklumlah sudah lama tak exercise & agak busy dengan kerja. Beberapa minggu lepas, aku & da geng sempat pegi hiking kat satu lokasi yang agak rare & extream.... Nak tau kat mne?? 
Meh wa belanje gambar ....
Starting point kitaorang dekat dengan kolam pancing ikan di Kemensah, Hulu Kelang. Belakang Zoo Negara tu.

Warm up dulu bagi longgarkan otot2 yang berlemak tu... hahaa
Untuk kaki2 hiking, korang pernah dengar tak Bukit Batu Gajah?? Menurut guider kitaorang bro Ariff, bukit ni jugak dikenali sebagai Bukit Tabur Extra. Aku pon baru je tau kewujudan Tabur Extra ni... hahaa

Jom layan mendaki!
Keperluan penting H2o @ Air 2 ke 3 liter, kamera & makanan ringan. Masa mendaki agak2 dalam 3 jam naik, 3 jam turun.



Awal2 kami lalu ikut laluan ATV. Laluan ATV ni bertanah. Mula2 laluan agak mendatar, & lepas dah jauh sikit dia semakin menaik & agak mengah …