Gud Bye Singapore!



Assalamualaikum.....




29 Disember 2014, Isnin 9.00am




Hari terakhir aku kat Singapore. 


Ni la rupa hostel aku. Macam dorm. Ladies only. Ade 4 katil double decker. Masa 1st night tu ade la 2 orang minah salleh sekali.. Pastu next day dah tak de.. Ape lagi buat macam bilik ni kitaorang yang punyerr! bhahaa...


Pagi tu macam biase, sebelum keluar, kita breakfast dulu. Layan diri lah ko nak makan ape.. Ade roti, telur, air nak bancuh ape sume ade kat situ.


Ni tempat melepak sambil tengok tv. 


Lepas dah breakfast sume, kitaorang nak jalan-jalan lagi kat sekitar Little India ni pulak sebelum gerak balik. So kitaorang decide nak pergi Mustafa Center. Dari hostel jalan kaki lebih kurang 15 minit jer...







Mustafa Centre ni terletak kat Jalan Syed Alwi. Ala2 Mydin kat Jalan Masjid India tu. Kedai ni bukak 24 jam. Kalau Mydin jual barang2 dari malaysia atau china, kat Mustafa Centre ni, chocolate, biskut, baju, t shirt, bag, pinggan mangkuk and semua branded items memang originally imported from oversea, especially UK.




Benda paling femes yang selalu orang shopping dalam ni ape lagi perfume lah.. Memang perfume ori der! Sebut je Gucci, CK, Britney Spears, Victoria Secret sume hade! Disebabkan bajet pon ciput, gua mampu tengok & spray jerr perfume2 tuh!... Abis berbotol2 kitaorang test sembur.. dah la tak de orang jage.. So ko bebas la nak sembur sane, sembur sini.. Pastu pening semerbak dengan bau diri sendiri! bhahaaaa..... ;p



Kalau kat Malaysia, perfume yang ori ingat ade chance ke nak spray cenggitu jerr... Dorang letak kat rak yang berkunci, kalau nak cuba hidu, spray secebis kat paper jer... koh3... 




Mustafa centre ni besar giler! Rambang mate weyh! Macam-macam bende ade dalam ni! Segala jenis barang-barang rumah, alat sukan, baju, beg, kasut, alat solek, toiletteries, vitamin/supplement, snack, fruits dan barangan electronik pun hade. Aku sempat grab barang2 travel jer yang ngam2 ngan bajet untuk last minute shopping nih!... hehehh...





Sepanjang jalan kat Little India ni sebenarnya banyak lagi Hostel yang cantik2.. Tapi kene jalan ke belakang sikit lah.. Haritu kitaorang dah tak larat nak jalan pastu stay jer kat hostel mana yang kitaorang nampak dulu.. 


Lepas dah puas shopping sakan sume merabakkan duit poket, ayuh lah kembali ke pangkal jalan! hahaa... Dari MRT little India terus turun ke stesen Woodlands.




Jumpe balik member aku haritu. Thank Zack sudi teman aku naik bas masa pergi & balik kat Singapore ni! Nanti kalau datang KL roger2 la aku. hehee... ;)


Muke pon sume dah ponat! Berjaya jugak misi aku bawak mak aku jalan-jalan backpack kat Kota Singa nih! Walaupun mak bawak beg tarik, kitaorang pakai  beg sandang, tapi mak gua tetap berjiwa muda! Sanggup redah jalan kaki suma.. Mak aku sebenarnya lagi kuad berjalan! ;p hahaa... 

Woodlands train checkpoint

Masa aku nak plan trip Singapore ni, cari tempat2 menarik & cari hostel ni, aku banyak gak buat research. Pastu aku ade gak baca blog-blog travel & pengalaman geng2 Backpackers Buddies Malaysia (BBM) & Malaysian Backpackers Club (MBC) kat fb. Tengok youtube Destinasi Bajet. Sangat banyak membantu! Thanks uolls! Muahh ciked!... ;)


Till we meet again Singapore! Gud bye!

Lalu seberang tambak ni, dalam 10 minit dah sampai Malaysia! lulz


Total damage :


Rate mase aku pergi tu tengah mahal. Masa hujung tahun tu, tetiba ringgit jatuh teruk. Padahal aku dah usha rate sebulan sebelum tu baru 2.5.. Baik aku tukar jer awal2 tu.. Ngam2 masa nak pergi tu rate jadi 2.64.. adehh... Tapi ok la setelah dikira2 bajet trip Singapore ni untuk 4h3m tak sampai RM1000 pon. Kata pon backpakers!... hahaa... Duit blanje bawak dalam SDG100 pon dah cukup.. ;)


In a nutshell, happy travelling guys! XOXO



Previous entry :




Eps 2 : cara nak ke USS








Comments

  1. Assalamualaikum.. wahh bestnya backpacker! seronok baca blog awak.. salam perkenalan ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan.. thanks sudi bace blog picisan ni.. hehee ;)

      Delete
  2. Good bye!!! hehe ..

    #nuffnangclick #visit me on shukranzahari.blogspot.com #Happy blogging

    ReplyDelete
  3. Salam singgah, macam mengancam je canopy walk.
    jemput singgah segmen:
    Novel diagnosis, top up, vector art, tudung untuk dimenangi...
    http://studioous.blogspot.com/2015/02/1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt-by.html

    ReplyDelete
  4. Best gak backpack kan..yang penting dapat tengok pemandangan dan tempat yang cantik kat situ...

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comment!

Popular posts from this blog

Sunset di Bukit Batu Putih, PD

Singapore Day Trip bersama Percutian Jimat Saya

Hiking Gunung Datuk!