Posts

Showing posts from January, 2016

Layan tangga Batu Caves!

Image
Assalamualaikum

1 Januari 2016


Sempena tahun baru, dengan azam & semangat berkobar, aku nak work hard & train harder! Tahun ni, ada banyak misi dan ekspedisi untuk dilaksanakan! hahaa... Bagi memulakan tahun yang bakal melakar sejarah dalam hidup aku, marilah kita test fitnes & mengasah tapak kaki di tangga batu caves!
Aku memang dah lama simpan hasrat nak panjat 272 anak tangga Batu Cave ni. Kata orang, once in a life time. hahaa... 

Ternyata kedatangan kami pagi ni agak bertuah kerana dapat menyaksikan upacara ritual masyarakat India memohon doa dan hajat. Rupanya depa nak pi semayang sempena tahun baru nih! 

Batu Caves ni menjadi tumpuan pelancong asing dan warga tempatan untuk mengetahui lebih lanjut tentang keistimewaan tempat ini. Dari jauh sudah kelihatan sebuah patung yang bewarna keemasan sambil memegang tongkat dengan ketinggian 42.7 meter. Patung inilah yang menjadi kebanggaan di sini sehingga diiktiraf sebagai patung Dewa Murugan yang terbesar di dunia! Wooooo....

Sunset di Bukit Batu Putih, PD

Image
Assalamualaikum....

Baru-baru ni, company kitaorang ade buat staff retreat di Port Dickson. So dah alang-alang kat PD ni, kitaorang memang nak pergi hiking dekat Bukit Batu Putih. Memang dah lama teringin nak hiking kat sini lepas tengok gambar-gambar cun melecun kat group hiking.
Dengan 'main redah jerr', Bukit Batu Putih here we go!! 

Direction :
Kitaorang taip je Cape Rachado.  Lepas tu jumpa Ilham Resort. Bukit Batu Putih ni terletak di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, di mana pintu masuknya betul-betul sebelah Ilham Resort tu.
My favourite hiking buddy yang memang sekepala, gila-gila & easy going! Ajak pi hiking sana-sini jom! hahaaa... ;p 

Laluan utama masuk hutan ni jalan tar. So mudahlah nak mendaki pada awalnya. Lepas tu kitaorang follow jer ade group depan kitaorang nih. Group bebudak Politeknik dari PD. Dorang jadi adik guide. hahaa...

Masuk jalan hutan pulak.

Trek memang agak santai cuma bila sampai di penghujung trek kena panjat bongkah batu untuk ke atas. Sikit jer pon. …