Posts

Showing posts from March, 2016

Next trip please!

Image
Rasa macam dah semakin mereput nih! 
Tak sabar nak pergi next trip!




Bromo tunggu aku datang!


Annapurna Base Camp Packing List

Simpan dulu kat sini.



Packing list ke ABC kadangkala memeningkan. Terutamanya bila anda tidak mengupah porter. Berat sangat, nanti tak larat nak angkat, ringan sangat takut ada barang tak tertinggal. Untuk yang tidak mengupah porter, disarankan tidak membawa terlalu banyak barang, lagi ringan lagi bagus. Berikut merupakan senarai barangan yang korang perlu bawa dan sediakan sebelum memulakan ekspedisi ke Annapurna Base Camp. 
1) Passport
2) Travel Insurans - PENTING. Pastikan travel insurans anda cover emergency evacuation / helicopter evacuation.
3) Visa - boleh buat di Nepal Embassy Wisma Paradise (RM95) atau VOA sebaik tiba di Kathmandu Airport ($25). Harga untuk 15-hari entry.
4) TIMS Card & ACA Permit - Tiada 2 dokumen ini anda tak dibenarkan hiking dalam kawasan Annapurna Sanctuary. Boleh apply di Nepal Tourism Board Kathmandu.
Pada yang tidak mengupah porter untuk mengangkat barang anda, ini senarai barangan yang korang perlu bawa. Mulakan dari bawah.
KAKI
1X Kasut hiking - kalau …

Selamat Tinggal Sabah!

Image
Assalamualaikum

2 Februari 2016, Selasa, 11.00am


Lepas meninggalkan The Tip of Borneo & Merrimas Villa, kami singgah sebentar di persisiran Pantai Kalampunian. Park kereta di bahu jalan & meredah rumput semak sebelum sampai ke tepian pantai yang indah! 

Pantai Kalampunian ni berombak besar kerana mengadap laut lepas dan pasirnya putih bersih. Terdapat banyak chalet yang cantik & selesa berdepan dengan pantai ni.

Harapan nak mandi pantai memang tak kesampaian lah sebab banyak lagi tempat yang nak disinggah lepas ni. Kami bercadang nak ke Poring Hot Spring di Ranau. Tapi sebelum tu, layan dulu view kat tepi pantai ni! hehee

Yuna - Blue Sands


Phewwitttt! Ade orang tu dah propose boyfriend dia! Huntunglarrr... hahaa

Oh blue sands, will I ever get to marry my best friend?
Oh blue sands, will he ever understand?

Dah boleh la nak ajet-ajet pre honeymoon dengan laki ko macam ni kat Bali beach tu nanti! Lulz :p

Gigih aku korek pasir nak cari angle baekkk ni! hahaa

Bubye Kudat! Till we meet ag…

CRUSH

Image
"Crush"


You call me on a lazy afternoon Asking me what I'm up to Let's find something to do Baby I'd be down, down, down Down, down, down, down, down, down You know I'd be down, down, down Down, down, down, down, down, down

I see you arriving in your car Jet black Mercedes, built in the 70s Classic like you and me I'll be coming down, down, down Down, down, down, down, down, down I'll be down, down, down Down, down, down, down, down, down

I feel a little rush I think I've got a little crush on you I hope it's not too much But babe when I'm with you, I hear it My heart singing La, la, la, la, la, la, la, la-la La, la, la, la, la, la, la, la-la

Honestly I shouldn't waste time no more Cause all these little boys you're chasing, did they break your heart? I know you've been down, down, down Down, down, down, down, down, down I won't let you down, down, down Down, down, down, down, down, down

I feel a little rush I think I've got a little crush on you I …

Tanjung Simpang Mengayau, Kudat, Sabah

Image
Assalamualaikum


2 Februari 2016, Selasa, 7.00am



Kami di Tanjung Simpang Mengayau, Kudat! Ingat lepas subuh nak tengok panorama sunrise sambil nak terjun dalam laut. Tapi tak nampak pulak mataharinya.


Suasana pagi yang tenang & mendamaikan!

Disebabkan pagi-pagi tak de orang. so buat tempat ni macam kami yang punya! hahaa... Nak landing tengah-tengah jalan pon tak de masalah! :p

Usha mamat hensem lalu! Mesti dia pelik apa dia aweks 2 orang ni buat kat tengah-tengah jalan! hahaa :p

Sebelah dengan Merrimas Villa ni ada Chalet. Sesuai untuk yang datang sini secara backpackers.

View pantai kalampunian yang indah dari atas!



Tanjung Simpang Mengayau yang sunyi & sepi pada waktu pagi.

Di hujung Tanjung Simpang Mengayau terdapat sebuah globe yang menjadi mercu tanda tempat ni dengan Jalur Gemilang berkibar megah. Sebuah peta yang memaparkan pulau Borneo dipahat di atas permukaan yang rata.

Tips Of Borneo adalah satu tempat yang dikenali sebagai 'Tanduk Negeri Sabah'. Ia jadi kebanggaan …