Posts

Showing posts from August, 2016

Kalibiru - Pt 9

Image
Assalamualaikum


5 April 2016, 2.00 pm


Next kami ke Wisata Alam Kalibiru, Kulon Progo, Jogjakarta.

Nak ke sini, lagi sekali melalui jalan yang berliku. Nasib baik pak Jitho parking sampai ke atas bukit walaupun bukit dia curam giler! Tak de lah kene jalan kaki jauh sangat nak masuk ke sini. Hahaaaa

Tapi masa kami sampai, cuaca agak mendung. Lepas tu hujan pulak turun! Kami pon lepak la dulu dekat pondok yang ada kat tepi nih, Sejuk-sejuk ni, perut pun tengah lapar memang syok la makan maggie cup, Pop Mie! Enakkk banget! hahaa



Lepas hujan dah berenti, kami pon pergi la tempat spot untuk bergambar. Kat kalibiru ni ada spot 1, 2, 3, panggung utk gambar (harga lain2). Kami pergi yang spot no 2. Nasib tak ramai orang coz baru je lepas hujan. So tak de lah beratur lama sangat nak tunggu turn.

Korang kene panjat tangga tu untuk naik ke pelantar. Gayat jugak lah! hahaa

Tadaaaaa...... Ni lah view kat atas nih! Lawa la jugak, cuma ni baru lepas hujan macam kabus sikit! Tapi aku tengok view dia macam ka…

Bromo Trip di Majalah Backpackerz

Image
Assalamualaikum

Kali ni ada story pasal Trip Bromo dalam Majalah BackPackerz Vol 7 edisi Ogos 2016!


Bukit Teletubbies memang wujud dalam peta!  Tajuk pon dah bikin gempak nih! hehee

Bromo memang bikin hati aku asyik banget!

Fuhhhh, gambar sebesar poster! 


 Harap catatan kisah pengembaraan di Bumi Bromo ni dapatlah memberi sedikit gambaran dan inspirasi untuk korang yang nak travel kat sini. Kepada geng krik2, jangan nak kecam pasal trip aku compress & tak cukup tidur! Ni muka korang masuk dalam majalah weyh! :p hahaaa... Happy reading gais!

Mana nak dapatkan majalah pasal dunia backpacking & travel yang paling meletops kat pasaran ni? Korang boleh cari kat kedai-kedai buku berhampiran seperti di Popular, MPH, Times & banyak lagi. Tapi kalau nak senang boleh beli dekat pasaraya atau shopping mall yang ada kiosk myNEWS.com. Beli online pon boleh jugak! Boleh usha kat fb BackpackerzMag!


In a Nutshell, Thank you Backpackerz Magazine! Majalah ni memang sangat awesome untuk kaki travel,…

Candi Borobudur - Pt 8

Image
Assalamualaikum





5 April 2016, 8.00 am


Hari ke-4 backpackers kental  trip trans Java.

Bila bercakap pasal nak pegi bercuti ke Jogjakarta, tempat yang paling femes yang wajib dilawati sudah semestinya Candi Borobudur.




Sebelum tu, misi mencari poskad untuk diposkan kepada diri sendiri & juga sahabat yang berada nun jauh di tanah arab yang tak dapat join trip kali nih!


Candi Borobudur diwartakan sebagai salah sebuah tapak tinggalan sejarah oleh UNESCO dan merupakan Candi Buddha yang terbesar di dunia. Borobudur adalah stupa Buddha mazhab Mahayana.

Ia mula dibina sekitar tahun 750 hingga 850 oleh pemerintah Jawa Dinasti Sailendra dan Sanjaya. Nama Borobudur diambil sempena nama salah sebuah kampung berhampiran iaitu kampung Bore manakala Budur adalah Candi jadi ia membawa maksud Candi Bore.


Gigih ni cari mencari sudut yang sama macam dalam poskad nih! Hahaaa.... Tangan pon gigil coz jenuh tangkap banyak kali kat tengah-tengah panas! Fuhhh..... Merecikkk peluh bai!

Jika Mesir berbangga deng…