Kalibiru - Pt 9




Assalamualaikum



5 April 2016, 2.00 pm



Next kami ke Wisata Alam Kalibiru, Kulon Progo, Jogjakarta.


Nak ke sini, lagi sekali melalui jalan yang berliku. Nasib baik pak Jitho parking sampai ke atas bukit walaupun bukit dia curam giler! Tak de lah kene jalan kaki jauh sangat nak masuk ke sini. Hahaaaa


Tapi masa kami sampai, cuaca agak mendung. Lepas tu hujan pulak turun! Kami pon lepak la dulu dekat pondok yang ada kat tepi nih, Sejuk-sejuk ni, perut pun tengah lapar memang syok la makan maggie cup, Pop Mie! Enakkk banget! hahaa


Makan dulu yuk!

Lepas hujan dah berenti, kami pon pergi la tempat spot untuk bergambar. Kat kalibiru ni ada spot 1, 2, 3, panggung utk gambar (harga lain2). Kami pergi yang spot no 2. Nasib tak ramai orang coz baru je lepas hujan. So tak de lah beratur lama sangat nak tunggu turn.


Korang kene panjat tangga tu untuk naik ke pelantar. Gayat jugak lah! hahaa


Tadaaaaa...... Ni lah view kat atas nih! Lawa la jugak, cuma ni baru lepas hujan macam kabus sikit! Tapi aku tengok view dia macam kat bukit tabur jer! hahaaaa.... Tapi kat sini, korang tak payah susah2 nak hiking nak tengok view macam nih. Kene panjat kat platform tu jeh! Kene pakai harness sebagai langkah keselamatan!

Style doh!

Wisata Alam Kalibiru!



Kalibiru checked!


Masa korang panjat tu,akan ada photographer yang amik gambar korang. So nak beli boleh tak nak beli pun tak pe. Disebabkan gambar dia cantik, kami pon beli 15,000rp. Boleh terus masuk dalam handphone korang.

Selain dari bergambar atas platform ni, banyak lagi aktiviti menarik yang korang boleh buat kat Kalibiru nih. Antaranya flying fox, skytrail.


Next, kami berenti tepi jalan kat empangan air dan tasik. Cantik jugak layan view kat sini. Memang spot bergambar jugak sini! hahaaa


Amboiii happy sangat si Musz tuh! Lain macam jer! hahaaa



Aku acah-acah jadi pak supir! hehee


Balik ke kotaraya. Kat sini memang spot femes untuk melepak sambil duduk bersila makan nasi kucing! Tapi disebabkan kami masih kenyang, just lepak minum kopi joss!


Kat sini pon memang ramai gler penjaja yang menjual di jalanan dan buskers akan menghampiri korang. Just buat tak tahu jer. Tapi kadang-kadang rasa rimas jugak! hahaaa


Kopi joss dibuat dengan gula, kopi dan air mendidih, lalu ditambahkan dengan arang panas. Saat arang panas dicelupkan, maka terdengarlah bunyi josss pada kopi. Sebab tu lah namanya Kopi Josss. Emangnya bunyi Jossssssss.... hahaa... 

Ketika dihirup, kuatnya rasa kopi berpadu dengan aroma terbakar. Rasanya yang unik sambil menikmati kehidupan hiruk pikuk kota jogja di malam hari. Bagi aku yang bukan penggemar kopi, rasanya agak aneh sedikit. hahaaa


Kopi Jossnya memang sangat terkenal di kalangan traveller & backpackers yang berkunjung ke Jogja.


Sebelum pulang ke Malaysia, shopping dulu di Malioboro Road. Semuanya murah kat sini. Dari baju, beg ke keychain semua murah. Korang boleh juga naik kereta kuda round town.


Thank you Trip Javanesia sponsor t-shirt kat kami! Yeayyyy!


In a nutshell, tamatlah pengembaraan kami ke Pulau Jawa, Surabaya, Malang dan Jogjakarta. My trip, my adventure! Total hangus untuk trip ni RM1500 satu kepala termasuk tiket flight selama 6 hari! Thank you to Pak Supir, Mas Jitho, Mas Rikin, & Trip Javanesia Travel Buddies! Moga ketemu lagi di lain trip! Hatiku telah tertinggal di Indonesia! Tak sabarrr nak datang lagi dengan misi mencari Rangga! Ada apa dengan cinta yukkk!.... Asyikkkk








Comments

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak lawat ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    - Kos kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak.
    - Trip kami sesuaikan keinginan Tuan / Puan / Abang /Akak.
    - Hotel bole tempeh sendiri
    - Bole ambik pakej exclude melas

    Sample pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami ambik Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel untuk check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik2 raja, bilamana sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu susur sungai bawah goa guna tube. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati indahnya kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari:
    RM 579 (ALL IN + *2 hotel)*
    RM 421 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota All new Avanza / Xenia for 2-5 pax, isuzu elf 11 seats for 6-10 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-15 pax, medium bus 31-33 seats for 16-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • All entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Flight Ticket
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comment!

Popular posts from this blog

Sunset di Bukit Batu Putih, PD

Singapore Day Trip bersama Percutian Jimat Saya

Hiking Gunung Datuk!