Posts

Featured Post

Misi Kinabalu di Majalah BackPackersz

Image
Assalamualaikum


Fuhhh dah bersarang blog aku nih!. Baru sempat nak update. Kali ni story pasal misi Kinabalu ada dalam Majalah BackPackerz Vol 3 edisi April 2016! 



Memang menarik betul majalah ni untuk kaki2 travel & backpackers! Kebetulan plak aku baru je balik dari trip Surabaya & Jogja! Ade pulak story pasal terjah Jogja dalam nih! Fuhhhh memang mengimbau betul! Memang best gler majalah nih!



Magnet Kinabalu!


Mana nak dapat majalah ni??? Hurmmm memang majalah ni tengah hangat di pasaran! Jenuh jugak aku cari kat banyak kedai semua dah sold out! Korang boleh cari kat kedai-kedai buku Popular, MPH, Times & banyak lagi. Tapi kalau nak senang boleh beli dekat kiosk2 myNEWS.com. Beli online pon boleh jugak! Boleh usha kat fb BackpackerzMag!



Tu diaaaa... gambar poskad aku kemain besaq! Teruja kejap! hahaaa


Story pasal Adam & Team Anak Gunung!



In a Nutshell,TQ Backpackerz Magazine! So cepat-cepat pergi beli sebelum terlambat! hiks :p




Jalan-jalan Terengganu 2020

Image
Assalamualaikum
Lepas jer kerajaan umumkan pkp dah tamat & tiada lagi kes baru masa bulan 7 haritu, memang ramai la yang dah plan nak pergi bercuti. Almaklumlah dah 3-4 bulan terperap jer di rumah tak boleh pergi mana-mana kan. Aku punya plan nak travel ke oversea pun memang kena postpone. Tak tahu lah bila boleh pergi. So kita jalan-jalan cuti-cuti Malaysia je la.
Aku memang dah lama teringin nak ke Pulau Redang. 
So here we go!...

Perjalanan ke Terengganu mengambil masa lebih kurang 8 jam. Kami stay di Hotel Seri Malaysia. Hotel ni dekat jer dengan Pasar Payang. So bila dah sampai jer, check in lepas tu jalan-jalan dulu la ambil angin petang di Pesisir Payang.

Jambatan angkat (draw bridge) yang menghubungkan pusat bandar Kuala Terengganu ke Seberang Takir menjadi pilihan kepada pelancong luar dan dalam negeri umpama berada di Tower Bridge, London. 
Jambatan angkat sepanjang 638 meter bernilai RM248 juta ni merupakan jambatan angkat pertama di Asia Tenggara dan mula dibina pada Ogos 20…

KL BBQ Kemensah

Image
Assalamualaikum

Harini sis nak review tempat makan yang tengah meletops sambil main celup-celup dalam air sungai iaitu kat KL BBQ Kemensah. Sis pergi ni masa bulan 8 haritu. Time tu covid dah reda skit dah boleh start keluar jalan-jalan sume. 
 Tempat ni terletak di Jalan Taman Zooview, Kampung Kemensah, 68000 Ampang, Selangor. Kalau korang nampak zoo negara tu, ha korang jalan lagi masuk sampai dalam kat atas bukit sikit.
Waktu operasi tempat ni adalah setiap hari bermula 10am-7.30pm.

Bagi aku, better korang booking untuk datang pagi or tengahari. Sebab parking space untuk kereta pun agak terhad. Kawasan dia agak sempit.

Menu dia ada macam-macam. Set udang, ayam, ketam, daging or vegetarian. Harga dia boleh tahan mahal jugak ye. Standby duit je la.

Kalau korang nak usha menu & harga dia boleh tengok kat sini. Kalau nak datang sini, sebaiknya buatlah reservation seawal 2-3 minggu awal untuk hari Sabtu, Ahad atau Public Holiday atau 1-2 hari awal jika nak datang pada hari Weekdays.

 Nak…

Review Movie : The Way Back (2010)

Image
PKP is back gaisss.. So masa untuk layan movie la.. Hahaa

The Way Back merupakan sebuah film drama/perang ditahun 2010 yang diarahkan oleh Peter Weir. Film ini diadaptasikan dari sebuah buku berjudul 'The Long Walk' karya Slawomir Rawicz, yang menceritakan tentang sekelompok tahanan yang melarikan diri dari camp penjara Gulag di Siberia semasa Perang Dunia II. Film ini dibintangi oleh Jim Sturgess, Collin Farrel, Ed Harris, Saoirse Ronan, Mark Strong, Dragos Bucur dan Gustaf Skargard dan direlease pada 29 Desember 2010 di US.
Film seperti ini cukup menarik perhatian, kerana ia berkisah tentang bagaimana manusia mampu bertahan saat dihadapkan betapa ganasnya alam. Pemandangan yang diambil sebagai latar belakang film ini memang benar-benar indah. Perjalanan yang ditempuh tersangatlah jauh lebih kurang 6400km dengan berjalan kaki melintasi beberapa buah negara, banjaran gunung salji dan padang pasir. Memang betul-betul survival!
sinopsis :
Pada tahun 1939, Janusz seorang tahanan Pola…

TASIK RIMBA BAYU

Image
Assalamualaikum

Wassap gaisss! Dah lama tak bersua dengan projek hiking. hehee.. Kali ni, kita nak pergi ke Tasik Rimba Bayu iaitu tasik cantik yang tersembunyi dekat dalam hutan di Shah Alam Community trail. Ia juga dikenali sebagai 'mirror lake'. 
Mula-mula kami hike ke setia alam peak. Tapi bila dah sampai kat peak tu ramai gler orang. Dah macam shopping mall. Nak lepak pun dah xde space. So kami pun turun & decide nak ke tasik. 

Klu nak usha trail setia alam ni boleh usha entry ni :
SETIA ALAM PEAK
mirror lake


Lokasi Setia Alam Community Trail terletak di projek pembinaan rumah baru di kawasan Setia Eco-Park berdekatan Petron Setia Taipan. Jangan berasa hairan jika anda lihat ada projek perumahan besar di situ kerana community trail berada di belakang projek tersebut. Terdapat dua jalan untuk memulakan perjalanan iaitu entrance A & B. Entry A lebih mudah berbanding track B yang agak mencabar dengan adanya loose rock yang boleh dikategorikan medium-hardcore challenge.  Ni t…