Posts

Showing posts from January, 2018

Malaysia vs Thailand

Image
Assalamualaikum



Team supporters for Futsal Malaysia VS Thailand!

Jom masuk ke sempadan Thai melalui Rantau Panjang - Sungai Golok!

Sempadan Malaysia-Thailand adalah sempadan antarabangsa yang memisahkan Malaysia dan Thailand. Sempadan ini dibentuk pada 1909, berikutan Perjanjian Inggeris-Siam 1909. Jarak sempadan antarabangsa Malaysia-Thailand dianggarkan sejauh 646 km. Dari jumlah tersebut, sejauh 551 km adalah sempadan darat manakala 95 km adalah sempadan mengikut Thalweg (bahagian terdalam) aliran utama Sungai Golok, Kelantan.

Semasa Darurat Tanah Melayu dan perang dengan Komunis sehingga 1970-an, pemberontak komunis biasanya menyeberang masuk ke Thailand, balik semula ke Malaya (dan akhirnya Malaysia) untuk mengelakkan penangkapan oleh Malaya dan tentera Komanwel. Di sempadan ini juga terdapat tembok yang dibina oleh Malaysia dalam 1996, untuk mencegah penyeludupan di beberapa kawasan sensitif.

Terdapat empat negeri yang bersempadan dengan Thailand. Daripada barat ke timur, iaitu Perli…

My Birthday!

Image
Assalamualaikum


Today is my birthday! :) 


Terima kasih atas ingatan dan ucapan Selamat Hari Lahir serta doa-doa daripada anda semua. Doa kalian semua amat saya hargai, dan semoga Allah S.W.T memakbulkan dan perkenankan segala doa yang baik yang telah diberikan. Semoga kita semua dirahmati dan mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Iolss terharu. heheee.. 


Alhamdulillah, syukur masih dipanjangkan usia dan hampir melewati angka 30. Dah nak masuk 3 series la weh! Mereputs! :p hahaaa


Well, age is just a number! Quarter life crisis dah ni! hehe... Btw, it's never too late to start living your dreams today. So, moga aku boleh lagi bertenang gamaknya! hahaa. Moga impian yang dah lama aku pendam harap tercapai tahun ni! Sepurnama sahaja lagi! Harap dipermudahkan perjalanannya! Amin.

 Terima kasih kepada mak dan abah yang telah melahirkan dan membesarkan aku! Tanpa mereka siapalah aku. Semoga Allah sentiasa memberkati Mak dan Abah dan panjangkanlah umur mereka, diberi kesihatan yang baik &am…

Stadium Qu Puteh

Image
Assalamualaikum


Baru-baru ni, aku berkesempatan menyaksikan perlawanan bola persahabatan tempatan antara The Red Warriors (TRW) Kelantan dan Terengganu. 

Kali terakhir aku tengok bola kat stadium di Bukit Jalil rasa 5 tahun dulu kot. hahaaaa.. Sementara aku masih lagi berkhidmat di Negeri Cik Siti Wan Kembang ni, so aku pun teringin lah nak tengok bola kat stadium ni.


Ni first time aku masuk ke dalam Stadium Sultan Muhammad IV di Kota Bharuyang berwarna pink putih ni ataupun dikenali sebagai stadium Qu Puteh. Tiket masuk RM5 riyal ja boh! Tiket akan dijual pada hari perlawanan sahaja. Boleh beli masa petang sebelum start perlawanan.



Tiket terbuka RM5

Apa yang menarik kalau tengok bola di stadium ni, kita boleh merasakan aura perlawanan tu! Memang meriah dengan sorakan penyokong pasukan masing-masing. Nak tau aku sokong pasukan mana?? 
Haaaa... aku sokong mana pasukan yang menang jer! Agak-agak team mana yang menang?? :p

kah kah....

GOMO KELATE GOMO!

Dan saat yang paling ditunggu-tunggu sudah s…

Aweta Global!

Image
Assalamualaikum


Ni task yang diberikan kepada kami untuk mempromosikan Aweta di luar negara. Menggunakan bendera rasmi Aweta2018, kami perlu mengumpulkan sebanyak mungkin sorak semangat Aweta2018 atau Aweta Fist dari seantero dunia.

Kalau nak tau Aweta tu apa, boleh tengok previous entry :
Misi Mencari Ratu Ais ke Antartika!



Kepada kawan-kawan yang tengah travel atau duduk dan bekerja di luar negara tu, please I need your kind help guys! hahaa.. Boleh pm tepi! Gambar & video korang akan dikreditkan dalam blog ni! :)


Boleh usha juga facebook official Aweta ni :
www.facebook.com/AWETA2018



Aweta Cheer & Fist from across the globe!

Malaysia!

Aweta fist from the officers!

Aweta fist from the marathoners!


Bukit Bunga - Ban Buketa Bridge, Narathiwat Thailand