Malaysia vs Thailand

Assalamualaikum
Team supporters for Futsal Malaysia VS Thailand!


Jom masuk ke sempadan Thai melalui Rantau Panjang - Sungai Golok!


Sempadan Malaysia-Thailand adalah sempadan antarabangsa yang memisahkan Malaysia dan Thailand. Sempadan ini dibentuk pada 1909, berikutan Perjanjian Inggeris-Siam 1909. Jarak sempadan antarabangsa Malaysia-Thailand dianggarkan sejauh 646 km. Dari jumlah tersebut, sejauh 551 km adalah sempadan darat manakala 95 km adalah sempadan mengikut Thalweg (bahagian terdalam) aliran utama Sungai Golok, Kelantan.


Semasa Darurat Tanah Melayu dan perang dengan Komunis sehingga 1970-an, pemberontak komunis biasanya menyeberang masuk ke Thailand, balik semula ke Malaya (dan akhirnya Malaysia) untuk mengelakkan penangkapan oleh Malaya dan tentera Komanwel. Di sempadan ini juga terdapat tembok yang dibina oleh Malaysia dalam 1996, untuk mencegah penyeludupan di beberapa kawasan sensitif.


Terdapat empat negeri yang bersempadan dengan Thailand. Daripada barat ke timur, iaitu Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan. Di Kelantan sahaja ada 3 pintu sempadan iaitu Rantau Panjang, Pengkalan Kubor dan Bukit Bunga.

Di sebelah Thailand pula terdapat empat wilayah iaitu daripada barat ke timur, iaitu Satun, Songkhla, Yala dan Narathiwat.


Di sebelah Malaysia, terdapat satu jambatan yang digunakan untuk menyeberang ke Thailand. Ia dihubungkan oleh pihak Keretapi Tanah Melayu. Manakala di sebelah Thailand pula, lintasan in dihubungi melalui cawangan Sungai Golok yang disambungkan terus ke Hat Yai oleh Keretapi Negara Thai.


Sawadeekaaa...


Sungai Kolok, Wilayah NarathiwatWelcoming ceremony!Gelanggang futsal yang cantik dan bertaraf antarabangsa!Perlawanan yang sengit dan sungguh mendebarkan!

Gadis padang! hahaaPerlawanan persahabatan futsal antara Kastam Malaysia dan Kastam Thailand.


With Star for tonight! Abe Rijal! hahaaa


Sebelum balik, pekena dulu Tomyam gong original made in Thailand & Thai Green tea kaw! Padu!


In a nutshell, see ya in a next matches!


Comments

  1. assalamualaikum, nk tnya kalau pergi sini lupa bawak passport still boleh ke sana atau disekat

    ReplyDelete

Post a Comment

In a nutshell, Thanks for your comment!

Popular posts from this blog

DENAI TIGA PUTERI

Taman Saujana Hijau, Putrajaya

Air Terjun Lepoh, Hulu Langat

Bukit Gasing 2.0

Bukit Keluang, Besut

Castella Cafe, Gerik, Perak!

Hiking Gunung Berembun & Telapak Burok

Bukit Botak