The Lord of Gunung Irau





Assalamualaikum....


Seminggu sebelum puasa, aku sempat pergi mendaki Gunung Irau. Aku join trip ni pon atas ajakan member, tarikh pun cun, aku pon on je la. Serious xde prepare ape pon nak mendaki ni! Exercise pon tadak...

Jom kasi redah!....


naik 4x4. Bersesak la kat dalam tu macam ikan sardin.. hahaa
Kitaorang seramai 12 orang & semuanyer gadis2 only! Kitaorang xkenal pon tapi sume ok je sekepala... hehee.. Untuk mendaki ni kitaorang ade guider. So dialah yang arrange untuk apartment, transport, permit, makan sume..

selpi ckit... sejuk menggigil dah nih!..... hehee
Nak masuk ke kaki Gunung Brincang, memang akan lalu Ladang Teh Sg Palas... Pheww... cantik gler view kat sini!.. Rase nyaman jer dengan kabus pagi2 ni.. sejuk!!

Ladang teh
the road not taken
Menyusuri laluan yang curam, penuh berliku & corner2 sempit nak naik ke Brincang! huhh... pening gak kepala..

Are you ready guys??!
Gunung Irau @ Mossy forest ni mempunyai ketinggian 2110 meter di Semenanjung Malaysia. Terletak di utara pekan Brinchang di Cameron Highland. Katenyer, hutan ni jugak merupakan salah satu lokasi perfileman Puteri Gunung Ledang.


Starting Point
Bersedia untuk menerokai khazanah alam di tanah tinggi.
Jom menikmati pemandangan yang jauh berbeza dengan apa yang pernah korang tengok sebelum ini. Mood Excited!!!...


ke mane ke kite?? Perak ke Pahang???....
Ni 1st time aku naik gunung lebih dari 2000 meter. Setakat yang direkodkan, Gunung Irau adalah gunung yang kesembilan tertinggi di Semenanjung Malaysia. Melalui pembacaan aku, otai-otai gunung berpendapat, Gunung Irau merupakan the easiest mountain at its height. Pekkkkk! Itu bagi otai-otai la. Bagi amatur cam kitaorang ni, hurmm xtau la cmne?.. hahaa


Laluan yang berkabus sepanjang perjalanan

Memang kene lenjan habis la kasut aku ni... hahaa
Pakai kasut bersesuaian. Sekiranya kau gagal memakai kasut yang sesuai, maka letihlah engko membasuhnya selepas pendakian yang gila berselut ni. Kasut yang sesuai adalah yang waterproof. Kalau pakai kasut baru, memang nangis la tengok kasut tu nanti.. kah3

Ramai yang pakai kasut getah jenama abibas kampung tu.. Senang citer kasut orang gi menoreh getah tu. Beli kat kedai DIY 5 hengget jerr.. Disebabkan aku tak sompek nak beli, aku pon lenjan je la sneakers ni..hahaa


THE HOBBIT : An Unexpected Journey...
Leh wat gambar poster nih!.. kuat kau berangan!.. hahaa..


Gunung ni memang unik & rare sebab penuh berlumut (mossy forest) dari lantai trek sampai ke puncak pokok. Keadaan ni menyebabkan suhu di dalam hutan di antara 13-17 darjah celcius. Kool je dalam ni.. Berdiri dalam hutan berlumut ni macam berada di dalam Fangorn Forest dalam citer Lord of The Rings. Agak2 leh x jumpe Legolas? ekekee...

Jungle Walk
Kabus dalam hutan
Better pakai sarung tangan untuk memudahkan korang berpaut pada dahan, akar pepohon & batu mase mendaki. Aku tak pakai so memang kotor la tangan dengan tanah, lumut & luka2 skit terkena kayu tajam & berduri.. T__T

Awesome weyhh!!!
Perjalanan mendaki ni agak santai coz memasing gila bergambar.... hahaa.. Santai pun disebabkan pendakian yang disajikan dengan pemandangan yang sangat sangat indah!. serious weiii!!.. memang cantik giler.... dengan keadaan cuaca yang sejuk... peluh pun macam segan2 je nak keluar... 



Dalam kebanyakan laluan di penuhi dengan akar pokok. Jaga-jaga dengan keadaan yang licin.


Katernye... kalau musim hujan, selut boleh sampai ke lutut & peha. Nasib baik masa kitaorang naik ni tak hujan, tapi selut dia boleh tahan jugak lah ..


Macam2 cara digunakan untuk melalui akar2 tu... tunggang, terbalik, merangkak... sume ada beb... hahaha...

Akar yang mencanak & berselirat
Trek dia agak mencabar kerana akar-akar kayu yang banyak. Kalau tak jaga kaki, boleh tersangkut & terselit dalam akar.  


Mini Irau @ anak irau 
Baru sampai di Mini Irau atau Anak Irau ataupun Puncak Irau Palsu. Memang ramai yang berhenti di sini. Kawasan lapang ni boleh memuatkan dalam 30 orang dalam satu-satu masa & boleh buat camp site. Perjalanan kami dari awal ke sini mengambil masa sekitar 3 jam lebih.. Dari sini ke puncak Irau sebenar dalam lebih kurang 45 minit...



Kat mini Irau ni xleh nampak ape2 view coz dikelilingi hutan & pokok tebal.. Kitaorang rehat dalam 15 minit & lepas tu teruskan perjalanan yang lagi adventure ke Puncak Irau!


bonzai kering
Kalau berdiri di atas dahan bonzai, pemandangan yang terhasil... pergghhhh!.. memang superb! kitaorang berhenti kejap je untuk snap gambar sambil menghilangkan lelah... Kemudian teruskan kembali ke destinasi sebenar...

Boleh nampak view gunung ganang
Memang wowww!
Selain Lord of the Rings, The Hobbit & Alice in Wonderland, landskap semulajadi Mossy forest ni jugak disamakan dengan set filem Merlin, Avatar dan Harry Potter. Amacam??? Memang cantik derr!

Rehat jap! Semput hakak!
Yang best nye, pacat ngan lintah tak jejak kat Irau ni. Masuklah kat lumpur selut dalam mana pun, tak kena gigit dek pacat ... hehehe...


Bile la nak sampai kat puncak ni?? Gua udah capek! Adehhh...
Oleh kerana cuaca yang sejuk, maka lumut tumbuh sehingga ke atas pokok..
Mossy forest and fairyland
mossy, misty and muddy

Memang wowwww! … speechless



Magical scenery of Mossy forest. Macam di alam fantasi beb!


Tips : Ambil gambar sebanyak mungkin sewaktu perjalan pergi sebab dalam perjalanan balik memang penat giler dan tak mampu dah nak posing amik2 gambar. hehee


Tips : Bawa wet tissue untuk senang beristinjak. Tak de sumber air sepanjang laluan menaik Irau. Dinasihatkan bawak air mineral 2 -3 botol untuk pelbagai kegunaan. Tisu tu pulak jangan dibuang merata2.. bawak balik & buang kat tong sampah bile dah turun nanti.


Laluan pendakian yang memang tak puas mata memandang. Memang lawa.

Finally.....Welcome to Puncak Gunung Irau!
Yeahhh!

Setelah berhempas pulas turun naik mendaki hampir 5 jam jugak, barulah kitaorang semua sampai di puncak Irau. Kat atas suasana agak panas sebab takde tempat berteduh. Kat sini lepak2 dulu kat tepi2 semak ni, makan sandwich & solat. Lepas bergambar, kitaorang pon mula turun lebih kurang pukul 3 petang.. Agak lewat jugak sebenarnye..

Subhanallah.. Alhamdulillah...
Untuk perjalanan turun tak semudah yang dijangka, laluan di Irau adalah naik-turun, naik-turun. Banyak juga yang menaik pacak dan menurun pacak. Kekuatan fizikal & lutut yang jitu amat diperlukan.


laluan menaik
Masa turun ni satu perkara je yang ada kat kepala, nak sampai cepat kat tangga pelantar kayu mula-mula tadi, rase tak larat dah, habis longgar dah kepala lutut nih. Lagi mental down bile nak turun pun kene menaik pacak lagi... fuhhh! kene ade mental yang kuat untuk mengharungi pendakian saiko ini! hahaa


Phewww, akhirnya aku selamat sampai ke kaki gunung lebih kurang pukul 7.30pm. Seluruh otot dah rase kejang..


In a nutshell, misi menawan Irau berjaya!! Yahuuu!! Bagi kitaorang yang beginner, Irau ni satu pendakian yang memang mencabar mental & fizikal dengan trek akar kayu yang mencanak2, tapi pemandangan dalam Mossy Forest ni memang sangat2 cantik! Bagi korang yang nak tengok sendiri keindahan gunung Irau ni, selamat mendaki!










Comments

  1. serius besttt...

    blogwalking sini.. :)

    ReplyDelete
  2. nakkkk.... mcm mana nak join trip2 umpama ini pada masa hadapan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. u join je mane2 group backpackers @ kaki gunung kat fb.. klu dorang wat trip leh join skali..

      Delete
    2. Ktorg nk naik gng irau weekend ni..jom

      Delete
  3. Kawasan Hutan yg masih terpelihara dgn keindahan alam semulajadi sgt mengagumkan...

    ReplyDelete
  4. cantik pemandangannya..paling akak suka naik pikap tu..mesti best kan

    ReplyDelete
  5. nice adventure kan? :D

    http://spelljourney.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. TEBING TINGG BACKPACK
    GUIDE SERVICE
    ALL OVER CAMERON MOUNT
    INCLUDE TRANS TITI N JERGING
    ANDY 017-9997790

    ReplyDelete
  7. http://andynafiz.blogspot.com/2014/11/guide-srevice-for-all-over-cameron.html?m=1

    ReplyDelete
  8. boleh dapatkan contact no. guide anda, email saya dimplegirl84@gmail.com... TQ

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum..

    Pertama sekali... tahniah sebab dah sampai irau. Memang betul irau bukan semudah yang disangka untuk mendaki jika tidak punyai kekuatan hati dan mental untuk meneruskan perjalanan.

    Been there and done that.

    Baru je turun dari puncak irau last saturday 18 April 2015. Cuma blog tak sempat nak update lagi.

    Anyway, jika saya diberi peluang untuk datang lagi, saya suka nak pergi lagi Irau sebab Irau my first gunung yang ditawan... dan banyak keindahan untuk di tatap setiap kali kaki melangkah ke dalam nya. =)

    alhamdulillah.

    -raidah-
    www.blograidah.com

    ReplyDelete
  10. salam

    Boleh tolong bagi contact no guide?
    Saya plan nak pergi next month.

    - Suri

    ReplyDelete
  11. TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)
    Mount Guider Services
    Licenced nature guide
    Will Arrange:
    -forestry permit
    -police report
    -nature guide licenced
    -4x4 services
    -emergency kit (basic)
    -walkie talkie

    Also provided "NIGHT HIKING IRAU".

    ANDY
    017-9997790
    whataps/sms/call

    ReplyDelete
  12. tq more info..terutama sekali pasal kasut tu...

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comment!

Popular posts from this blog

Sunset di Bukit Batu Putih, PD

Singapore Day Trip bersama Percutian Jimat Saya

Hiking Gunung Datuk!