KL Fabulous Food 1Malaysia Hunt 2014


Assalamualaikum....



Hello people! KL Fabulous Food Hunt 2014 is back!!! Sememangnya event hunting sambil makan-makan yang paling aku tunggu2 tiap tahun!.. Sapa gaya makan paling pantas & pelahap sangat sesuai masuk race ni! hahaa.. Nak usha yang edisi tahun2 lepas punya leh tengok kat sini :





Tahun ni team aku 'Pishang tak berbuah dua kali'. Apakah nasib team pishang taon ni??? 


Let's the hunt begins!!

Tasya, Haq, Musz, Nadz


Tahun ni starting point kat Matic sama cam tahun lepas. Sampai je kat sini terus amik goodie bag & tukar baju. Tahun ni macam dah tak banyak sponsor je.. Paper NST pon dah tak jadi penaja utama. Kalau tahun2 sebelum ni, goodie bag meriah dapat macam2 voucher shopping, tiket free legoland, botol air dlln. 


Tasya, Haq & aku

Kali ni aku ajak member satu uni dulu2 join skali.. Lama gak tak jumpa dorang ni... hahaa

Team 058

Starting point : Malaysia Tourism Center (Matic), Lanai Jalan Ampang


Ramai geng2 edisi lepas kembali berentap tahun ni. Banyak muka2 sama jer... mungkin nama team jer yang berubah... ;p haha... Banyak nama2 team yang havoc2 taon ni. Apam mak cik Temah sangat gebu, Budget Good2 ni lejen menang taon lepas, Makan awak 200%, roti canai cicah budu, dah takdir, Nasi lemak cik Timah lima posen & macam2 lagi.. pecah perut dengar nama group dorang! hahaaa....

Lautan manusia oren! The Orenje...

Sebelum flag off, cam biase ade briefing dulu. Setiap team akan dapat passport & set puzzle untuk disiapkan.


Ni la rupa passport untuk ke setiap checkpoint. Boleh pegi kat mana2 je dulu ikut strategy korang asalkan suma task complete & dapat stamp chop.


Passport bentuk booklet ni senang skit tak payah nak terselak2 selai2... hahaa

Suma hunter nampak dah tak sabar dah nak malahap!... hahaa

Flag off pukul 10am

Excited mood activated!!

Time flagoff jer, kitaorang sume berlari pecut tak hengat macam lipas kudung. Dok pergi cari teksi yang baru je kitaorang book guna my teksi. hahaa



Nasib dapat jugak teksi walaupon last2 minit. hahaa... 


Jalan agak sesak pagi ni... Kitaorang pon dok bincang2 mana nak pergi dulu. So kitaorang pergi makan sup meletop dulu.



CP 1 : Sup Meletup @ Bandar Seri Permaisuri


Menu : Bihun Sup


Sup panas mendidih tu sampai gigil2 Haq nak habiskan!... hahaa... Tapi leh tahan laju gak dia makan! gud joob!






CP 2 : Family Corner @ Bandar Tun Razak (sebelah BP Petrol Station)


Menu :Laksa Penang 


Yang ni kedai dia tersorok skit. Tasya take turn makan dengan gelojohnya sampai brother kedai tu nak bagi sudu pon dah tak pandang!... Bravo!... hahaa





CP 3 : Mie Cord Char Kuey Teow @ Kg Sungai Penchala (Dekat dengan masjid Kg Sungai Penchala)



Menu : Char Kuey Teow + Sirap Ais


Sampai2 jer kat sini ramai giler manusia... demnn! Time ni aku kene beratur panjang jugak nak tunggu turn. Dorang yang lain tengah siapkan puzzle. Adeh banyak masa dah terbuang kat sini lebih kurang 30 minit jugaklah.... Sampai puzzle dah siap Char Kuey Tiaw nyer tak siap2 lagi... mana taknyer tukang masaknya sorang kene masak hidangan satu2... meja plak ade tiga jer. sabo ajer la...


Patut pihak penganjur cari kedai yang lebih besar dengan tukang masak yang ramai, so bila kitaorang datang je makanan dah stanby. tinggal nak ngap jer!

Sume tengah runsing tunggu turn... come on ni race kot! hahaa



Sampai je char kuey teow berasap2 fresh from kuali, aku terus ngap! Ahhhh... terkeluar balik!.. hahaa... Bayangkan char kuey teow panas-panas baru masak nak kena makan cepat-cepat. Perghhh, melecur lidah aku weyhh!.. Aku pon tuang ais dalam char kuey teow tu kasi sejuk skit... hehee



CP 4 : MZ Darul Naim - Chow Kit 


Menu : Nasi Dagang & Kari Ikan Tongkol 

Musz take turn! Makan nasi 4-5 suap settled! Dasyat mamat nih melahap!





CP 5 : Kedai Murah Meriah - Kampung Baru.

Menu : Nasi Putih + Teluk Itik Masak Cili Padi 


Musz lagi sekali beraksi! Makan nasi berturut2! Marvellous bro!

Tasya & Haq bagi sokongan padu untuk Musz habiskan nasi tuh!

CP 6 : Dapur Muor Asam Pedas @ Danau Kota

Menu : Mee Bandung





Giliran Tasya pulak bantai mee bandung & kopi ais! go go go!




Sempat lagi si Diva ni tengah posing maut lentikks sambil makan mee bandung... kerlass kaw jah! hahaa.. Group ni memang berlumba2 ngan kitaorang.



CP 7 : Burger Bakar Kaw-Kaw Wangsa Maju


Menu : Burger Daging Kaw Kaw



Besar gak Burger dia! Memang Kaw2 punyerr! Haq pon kasi balun kaw2 lah... hehee




CP 8 : Restoran Asam Pedas Setiawangsa


Menu : Nasi putih + ikan masak asam pedas  + telur masin



Kene plak turn aku makan nasik. Dapat je terus aku baham dengan rakus! Tak toleh kiri kanan dah.  Eh ingatkan habiskan ikan jer... Pastu kuah plak kene hirup sampai licin.. Dah habis terus lari, menggelegak kuah asam pedas dalam perut aku!.... Nasib tak terkeluar balik!.. hahaa. Tapi asam pedas dia tak de la sedap sangat, sedap lagi mak aku masak!... bhahaaa



Dari sini kitaorang terus shoot ke Kompleks Kraf, last checkpoint. Masa sampai kat Kompleks Kraf ni terus nak bayar duit teksi. Pagi tadi masa deal harga lain, tup2 nak sampai finish line ni harga lain plak.. apa ni pak cik! Kitaorang malas nak pikir dah bayar jer!... Dah la nak cepat nih kat last pit stop! Hurmmm.... kalau ikut meter lagi murah kot.. Yang tak bestnyer makin nak sampai lagi lambat plak dia bawak! aisehhh!.... Ok tak pe, tak pe, hari ni hari kau pak cik! #HBA4099



CP 9 : Back to Kompleks Kraf Jalan Conlay (Kafeteria)

Menu : Nasi Putih + Ikan Patin Masak Tempoyak


 Sebelum tu kena hantar 2 puzzle yang dah siap tu dulu kat tingkat atas, pastu baru ke food court dalam Kompleks Kraf ni.

For the last shot! Turn Musz makan nasi lagi. Nasi nasi & nasi! hahaaa.... kembung terus!



CP10 : Run to the finish line!!

Run pishang run! Lari dengan sepenuh hati macam atlet pecut 100 meter! huahaaahaa....



Sampai2 jer team kitaorang no 40! Adehhhhh!!!!!! Kuciwaa.... Pishanggg lagi lah nampaknyerr taon nih! Winner sampai no 30 jerrr! T_____T. Padahal kitaorang dah buat selaju yang boleh... Tapi ramai jugak yang sampai awal. Time ni baru pukul 1.15pm.


Beratur tunggu turn & amik sijil

Muka pasrah!
dengan team members taon lepas
Roti nan cheese meleleh vs Pishang tak berbuah dua kali

Walaupun x menang, wat lek wat peace!

Dah sampai awal, dok lepak2 dulu la tunggu penyampaian hadiah kul 3.30ptg. Kot2 la bertuah ke dapat lucky draw tiket flight ke kann... ;p


Sementara tunggu tu ade la persembahan live band. Venue untuk penyampaian hadiah kali ni better la dari tahun2 lepas.  Tempat dia luas, ada stage besar & tempat duduk selesa. Kalau sebelum2 ni main tangkap muat je. hahaaa



Tahniah le buat semua pemenang & mereka2 yang bertuah!. Kitaorang takyah cakap lah...huhu.. Tahun ni makanan dia cam tak best sangat. Banyak makan nasi je.. Ermm... aku macam dah malas je nak masuk lagi tahun depan! Nak bersara lah. hahaa.... Tapi sapa yang baru first time tu mesti excited nak masuk lagi tahun depan... hehee




Bagi mengubati hati yang lara, jom lepak2 kat KLCC!



Harapan setinggi KLCC, namun pishangg! hahaaa
Ho ho ho....


In a nutshell, tamat sudah KL Fabulous Food 1Malaysia Hunt 2014. Nak jumpe lagi kerr taon depan??? errrr...... ;p



kbye!



Done bucket list aku no.17 buat kali ke-3!... hahaaa ;p








Comments

  1. Replies
    1. Boleh tengok treasure hunt calendar.. Tak pon google jer pasal treasure hunt.. slalu dia buat dalam bulan 10

      Delete
  2. salam kenal..hi nad
    singgah sini..
    mcm best je event ni..bolelah share nanti mcm mane join kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. google jer treasure hunt calendar... ade byk event best2 kat situ

      Delete
  3. besnyeee nt klu ada lg jgn lupa ajak liz

    ReplyDelete
  4. Wahhh.. Kaki makan suka event2 cmni kan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comment!

Popular posts from this blog

Sunset di Bukit Batu Putih, PD

Singapore Day Trip bersama Percutian Jimat Saya

Hiking Gunung Datuk!