Javatrip part 2 : Muzium Angkut




Assalamualaikum



7 September 2018, Jumaat (15.00 pm)


Tempat pertama yang kami singgah setibanya di Surabaya adalah di Muzium AngkutIa dikenali juga sebagai Movie Star Studio! 

Perjalanan untuk ke sini mengambil masa lebih kurang 5 jam dari Airport Juanda setelah melalui jalan yang agak macet (jammed)! hahaa.. Kami sampai kat sini lebih kurang pukul 3.00 petang.

Wanna race with us??


Museum Angkut merupakan museum kenderaan dan tempat wisata modern yang terletak di Kota Batu, Jawa Timur sekitar 20 km dari Kota Malang. Kota ini juga merupakan kota nombor dua paling besar yang ada di Jawa Timur.



Jam Buka dan Hari Operasi



Museum Angkut dibuka setiap hari (24/7) mulai dari pukul 12 tengahari hingga pukul 8 malam. Nak bawa masuk kamera akan dikenakan cas 50,000 rupiah. Kamera yang kena cas seperti kamera poket, kamera SLR, Kamera DSLR, Gopro or any action cam.


KETERANGAN
JAM BUKA & TIKET MASUK
Jam Buka
12.00pm – 20.00pm
Tiket Regular (Weekday)
Rp 70.000
Tiket Regular (Weekend)
Rp 100.000


Museum ini tercatat sebagai museum transport yang pertama di Asia. Jom explore apa yang menarik dalam Muzium Angkut ni!




Helikopter BELL 47. Pesawat yang diberi nama Si Walet ini merupakan helikopter buatan Amerika pada 1958.


Museum ini terbahagi dalam beberapa zon yang didekorasi dengan setting landscape model bangunan dari benua Asia, Eropah hingga Amerika. 


Kereta kuda! Mana putera raja ni??






Lejen Datsun nih!



Naik tangga ke tingkat atas




Tau candi Borobudur je, ada kapal rupanya.



My heart will go on!





With Illama di Machu Pichu! Wowww


Kat sini paling syok! Boleh la nak acah-acah jadi F1 racer! hahaa

Test drive satu kali!


Fuza Shumacher, Nadz Raikkonen & Abi Hamilton! 

We are ready to race to your heart! hahaa


Gadis podium! hahaa




I will meet you at the finish line guys!



Rempit on tak on?? haaaha


Salah satu dream aku, teringin nak racing kat litar Sepang & tengok live F1! Tapi dah dapat pakai suit ni pon kira ok la.. hahaa

Gaya bak ang!


Suit ni boleh disewa dengan harga 10,000 rupiah.




Museum ini terletak di kawasan seluas 3,8 hektar di lereng Gunung Panderman dan memiliki lebih dari 300 koleksi jenis kenderaan tradisional hingga modern. 


Lawa kan view gunung kat belakang tu! Memang sejuk jer udara kat sini sebab dikelilingi kawasan gunung.


Pesawat tempur, helicopter 206L made in Kansas, Amerika


Mana orang, mana kapal terbang?? hahaa







Malaysiaku tercinta! hehee


Next trip Iceland or India??




Nepal done!



Pastikan ya!


World Atlas!



Halu pulis, ada orang sudah curi hati saiaa! Sila tangkap segera bajingan itu!


So sawitttt! Hanimun ke tu?? hahaa
yuk kupi-kupi!



Jual apa tu mas?


parade



Di Zon Sunda Kelapa dan Batavia yang merupakan Replika Pelabuhan Sunda Kelapa, dihiasi oleh beberapa alat transport kuno seperti beca dan miniatur kapal. 





Muatan berat ya buk!







Setiap spot sangat keren sebagai latar belakang foto.


Tayar lagi besar dari orang!


Gerek sehh!









Kemana kita??


Rasakan suasana gangster Amerika bergaya koboi di era tahun 30-an di sini! Ada banyak miniatur bangunan zaman itu serta mobil retro dari Amerika dan  mobil-mobil ini masih lagi boleh digunakan.




Welcome to Gengster Town!


Membawang ke tu??


The Phantom of the Opera!

Gangsta crossing!

Most instagrammable pictures! hahaa


Di bawah pohon cemara!


Yellow taxi



Perampokan!



Dah sampai Europe! yeayhhh


Zon Eropah juga di setting seakan-akan berada di jalanan kota-kota di Perancis dengan mobil-mobil kuno eropah.








3 stooges!





 Seperti sedang berada di kediaman Ratu Elizabeth, menikmati tamannya dan berbagai miniatur dengan karakter kerajaan Inggeris.





With bakal mak mertua awaa!



Train ride dalam istana Bukingham!


Welcome to Las Vegas uolls!


Casino Royale! Misi mencari James Bond 007! hahaa 





Hollywood! Kat sini tempatnya macam ala-ala di Universal Studio.



Korang boleh naik sampan kat pasar apung. Macam kat floating market. Tapi kami dah tak larat nak pusing! Penat juga jalan-jalan dalam ni.




Layan bakso jawa dulu untuk dinner! Keren!



Episod akan datang! Pendakian ke Gunung Semeru! yuhuuuuu


Jom layan video dulu!




bersambung........




Comments

Popular posts from this blog

DENAI TIGA PUTERI

Taman Saujana Hijau, Putrajaya

Air Terjun Lepoh, Hulu Langat

Bukit Gasing 2.0

Castella Cafe, Gerik, Perak!

Bukit Keluang, Besut

Hiking Gunung Berembun & Telapak Burok

Bukit Botak