Money Heist




Money Heist atau La Casa de Papel ("The House of Paper") Season 5 mula ditayang di Netflix pada Jumaat 3 Ogos 2021. Series dari Sepanyol ni menjadi fenomena 1 dunia dan menjadi series yang bukan menggunakan Bahasa Inggeris yang paling banyak ditonton di Netflix pada awal 2018.

Mulanya aku tak berminat pun nak tengok cerita ni sebab bz kerja. Lagipun aku jenis malas nak layan cerita yang ada banyak siri ni sampai 4 season dah masa tu. Aku lagi suka layan movie. Tapi kawan-kawan aku semua cakap citer ni best giler. Bila start je PKP, aku pun sampai dah tak tahu nak tengok movie apa dah, aku pun try la layan Money Heist ni. 

Tapi start episode 1 dia pun dah jahat, dia pandai buatkan orang melekat kat TV sampai habis season 1 aku layan dalam 2 hari je kot! hahaaa... Memang dahsyat la dia punya plot & plan professor tu nak rompak bank! Memang thrill, banyak action, drama & paling best strategy dia tuh yang buatkan kita nak tengok apa plan dia yang seterusnya. Aku berjaya habiskan 4 season tu dalam seminggu la lebih kurang. hahaaa

Yang tak puas hatinya, cerita dia tergantung membuatkan kita tertunggu-tunggu season yang seterusnya. Nak tahu macam mana dorang nak keluar dari bank tu. Adehhh....

Apa yang menariknya, lagu 'Bella Ciao' jadi popular melalui drama ni. Maksud Bella Ciao - Selamat tinggal cantik / Goodbye beautiful.  Lagu ni adalah lagu rakyat/ folk bangsa Itali yang dinyanyikan sebagai tindakan memprotes atau menaikkan semangat. So masa dorang ni tengah merompak bank tu, bila dorang nyanyi lagu ni semua jadi bersemangat! Lagu dia pun memang catchy. Macam meremang juga kalau tengok lirik dia dalam bahasa melayu... hahaa


Layan baby heist kejap... hehehhh :



Bahasa ItaliBahasa Inggeris

Una mattina mi son alzato,
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao!
Una mattina mi son alzato
e ho trovato l'invasor.

O partigiano portami via,
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
o partigiano portami via
che mi sento di morir.

E se io muoio da partigiano,
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
e se io muoio da partigiano
tu mi devi seppellir.

Seppellire lassù in montagna,
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
seppellire lassù in montagna
sotto l'ombra di un bel fior.

E le genti che passeranno,
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
e le genti che passeranno
mi diranno «che bel fior.»

Questo è il fiore del partigiano,
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
questo è il fiore del partigiano
morto per la libertà

One morning I awakened,
oh bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao! (Goodbye beautiful)
One morning I awakened
And I found the invader.

Oh partisan carry me away,
oh bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
oh partisan carry me away
Because I feel death approaching.

And if I die as a partisan,
oh bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
and if I die as a partisan
then you must bury me.

Bury me up in the mountain,
oh bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
bury me up in the mountain
under the shade of a beautiful flower.

And all those who shall pass,
oh bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
and all those who shall pass
will tell me "what a beautiful flower."

This is the flower of the partisan,
oh bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
this is the flower of the partisan
who died for freedom


Bahasa Melayu

Di satu pagi aku terbangun
o bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
di satu pagi aku terbangun
kulihat musuh di depan

Wahai pejuang, bawaku sama
o bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
wahai pejuang, bawaku sama
Maut menanti di depan

Jikaku mati mati berjuang
o bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
jikaku mati mati berjuang
tabur bunga di pusara

Kebumi aku di puncak gunung
o bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
Kebumi aku di puncak gunung
di taman bunga kemboja

Dan bila orang lalu lalang
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
dan bila orang lalu lalang
oh bau harum semerbak

Inilah bunga bunga pejuang
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
inilah bunga bunga pejuang
gugur demi kebebasan


(sumber wikipedia)


Ni aku nak suggest korang tengok movie ni, memang best! Based on true story. The Heist of the Century (Spanish: El robo del siglo) filem comedy thriller dari Argentina dikeluarkan pada tahun 2020.

Rompakan ni berlaku pada 13 Januari 2006. Digelar ‘Bank Heist Of The Century,’ Rompakan Bank ni Hampir Dilakukan Dengan Sempurna. Walaupun rompakan ini dilakukan lebih dari 15 tahun yang lalu, ia terus menjadi salah satu rompakan bank yang paling terkenal dalam sejarah rompakan-rompakan bank. 

Rompakan bank ini begitu unik. Sebabnya dorang ni geng-geng veteren. Rasanya macam cerita 'Money Heist' tu inspired daripada rompakan ni ke tak tahu lah. Sebab macam lebih kurang strategy dia. 

Tapi lepas dorang dah enjoy dengan hasil rompakan tu, last-last kena tangkap juga dengan polis sebab salah sorang dari geng dorang ni buat benda bodoh. hahaaa.. Kantoi macam tu jer. Kalau korang nak tau sebab apa dorang kena tangkap, boleh la tengok cerita ni! Banyak elemen komedi, suspen, cemas!

Rating 10/10


Ni trailer dia :



In a nutshell, till next movies! 


Comments

Popular posts from this blog

Air Terjun Lepoh, Hulu Langat

TASIK RIMBA BAYU

Gunung Hitam, Hulu Langat

DENAI TIGA PUTERI

Bukit wawasan

Bukit Botak

Movie yang best boleh layan masa PKP

Air Terjun Sofea Jane aka Kubang Gajah