Review ActionCam SJCAM RED SJ4000 wifi






Assalamualaikum....


Harini aku nak wat review skit pasal Action Camera SJCAM @ SJ4000 wifi. Korang pernah dengar tak pasal kamera ni? Aku memang dah lame mengidam nak beli kamera ni.. Nak beli GoPro cam mahal sangat.. so grab r kamera ni, gopro alternatif dengan harga yang memang mengancam & mampu milik!

My new baby born, SJCAM Red!


Apo bondo eh Action Cam? Action cam ni selalu digunakan untuk yang kaki adventure, yang suka travel & aktiviti-aktiviti outdoor yang lasak seperti menyelam, mendaki gunung, berbasikal & macam2 lagi. Sebab saiz dia kecik so senang nak guna untuk snap & rakam moment2 yang cun masa buat aktiviti lasak tu.



Tapi sekarang ni kan zaman orang suka SELFIE. Dah jadi fenomena plak... Kadang2 orang beli kamera ni bkn untuk wat outdoor pon. Setakat nak selfie sambil lepak kat kedai mamak! ;p hahaaa.... Tapi aku beli kamera ni sebab memang aku suke beroutdoor. Next entry nanti aku share gambar2 aku g menyelam kat Pulau guna SJCAM!... hehee

Kaler yang menarik!

Aku sebenarnya dah usha2 action cam ni lame dah.. Tapi dulu yang ade SJ4000 je. Tak de wifi.. Banyak jugak aku wat research & usha2 kedai online yang jual kamera ni. Pastu keluar pulak Action Cam RD990 yang ade wifi tapi RD990 ni tak de LCD screen. Aku pon cam konpius nk beli SJ4000 ke RD990 ke GoPro?? 

Aku pon ade tanye pendapat kat geng2 Backpackers Buddy (BBM) & Malaysia Backpackers Club (MBC) yang suka travel2 pasal kamera ni. Memang highly recommended SJ4000 sebab harga berbaloi2, dia ade build in LCD screen & senang nak guna untuk newbie cam aku ni! ;p... Pastu kuar lagi yang baru SJCAM. Ni versi SJ4000 tapi ade wifi punya.. Aku pon excited r coz dia baru masuk pasaran Malaysia. Harga masa keluar tu dlm RM400++ jugak lebih kurang macam harga RD990.

RD990 vs GoPro Hero 3

Aku memang dah aim nak beli SJCAM yang kaler kuning. Then, RD990 pon keluar yang kaler kuning plak.. Berlawan2 plak dorang ni! Memang cun & striking habis! Tup2 kuar pulak SJCAM kaler merah yang memang menggoda jiwa! hahaa.... Apalagi, aku pon terus cari IG yang ade jual SJCAM kaler merah, cari yang leh bagi best price! Aku pon jumpe Momo_Accessories! Memang service momo terbaik! Order harini terus dapat!.. Cash On Delivery terus! Excited tak excited hoi!.... keh3... ;)


Leh usha kat sini :





Fake vs Original

Tapi hati-hati jugak kalau nak beli. Skang ni banyak pulak keluar produk yang fake. Nampak macam sama tapi lain. Yang ori dia gune chipset Novatek & kalau fake dia pakai sunplus.

Standard Accessories dalam kotak 

SJCAM ni kadang2 orang sebut SJ Four Thousand @ SJ4k.
 Jom tengok spesifikasi dia.
  • Liquid Crystal Display (LCD) 1.5LTPS
  • Image Sensor : 12Mega Pixels CMOS Sensor
  • Colour : 8, black/white/silver/yellow/blue/pink/gold/red
  • Wifi : Wireless WiFi
  • Zoom : 4x
  • Lens 170°A+ HD wide-angle lens, 6G lens
  • Language Options English / German / French / Spanish / Italian / Portuguese / Chinese Traditional / Chinese Simplified / Japanese / Russian
  • Resolution of Videos Recorded 1080P (1920*1080 ) 30FPS, 720P (1280*720) 60FPS, VGA ( 848*480) 60FPS, QVGA (640*480) 60FPS
  • Video Format MOV, Image Format JPG
  • Resolution of Photos 12M / 8M / 5M
  • Storage Micro SD maximum support 32Gb
  • Shooting Mode Single Shot / Self-timer (2s / 5s / 10s / Continuous Shooting
  • USB Interface 2.0
  • Power Source Interface 5V1A
  • Battery Capacity 900MAH
  • Power Dissipation 400mA@4.2V
  • Recording Time 1080P/ About 70 minutes
  • Charging Time About 3.5 hours
  • Operating System (OS) Windows XP/VistaorAbove/Win7/Mac os
  • Dimension 59.27*41.13*29.28
saiz dia kecik je & ringan.. besar kotak mancis. 
senang masuk dalam poket je...


Aplikasi Android SJCAM boleh download di Google PlayStore:



Taylors University, Lakeside Campus

Lepas dah download apps dia, korang leh tangkap gambar pakai SJCAM pastu guna wifi untuk transfer terus ke smartphone korang & terus upload kt fb ke Ig ke... senang kan! 

Kalau nak snap gambar guna phone pon boleh. Sama je mcm gopro.


Yang bestnyer action cam ni ade features HD wide angle lens, bukaan lens ini luas seakan-akan pandangan mata sebenar.. Dia punya lens fish eye,
memang cun melecun la snap pic ngan background wide! 


Harga SJCAM bagi pasaran semasa di Malaysia sekitar RM350 – RM400 tidak termasuk memori kad. Murah kan? Jauh beza dengan Go Pro yang berharga RM1000++ tapi pada kualiti yang hampir sama. 
Testing2....


Maksima storage 32Gb memadai untuk shoot secara terus dengan kualiti HD. Tapi bagi yang buat kerja official mungkin perlu sediakan tambahan memori kad dan bateri.


Yang best bila beli SJCAM ni, dia punya standard accessory memang include skali dalam kotak tu. Kalau beli GoPro memang tak dapat lah.. semua kene beli asing-asing.














Bangunan Bali
Gambar yang sharp & clear
Wide angle
Sexy red lips!
From Zero to Hero




Sunway Pyramid


In a nutshell, so apa lagi, kasi angkat la sebijik!... hahaaa... Tak perlu membazir duit ribu riban beli yg mahal. Guna SJCAM ni pun dah terbaekk, jimat dan memuaskan. Senang nk bawak pergi berjalan, melancong, berbasikal, naik gunung turun gunung & memang berbaloi-baloi!.... Tak zabarrr nak start my new adventure!... yeayyy!



Kualiti video GoPro & SJ4000









Comments

  1. thanks for sharing.. i pakai go pro tak sampai sebulan dah rosak.. rasa macam nak amek yg ni.. give up dah..

    ReplyDelete
  2. bende ni cam kamera ke? leh smpan ke gambo nye...lagi 1, ade kamera dpan ke? sori ye bnyak tanye...

    ReplyDelete
  3. eeeee keciknya! macam terjatuh cinta lak ekekeke

    ReplyDelete
  4. thanks for this review...memang membantu saya buat pilihan..

    ReplyDelete
  5. Thanks sebab buat review nie. DZ pun tengah usha gadget nie. Hehe ^_^

    ReplyDelete
  6. bateri dia tahan berapa lama ye kalau amik gambar? amik video brapa lama plak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau amk gambar jer leh tahan sehari, kdg2 2 hari... klu video 3-4 jam kot... tgk bpe lame nak record video tu..

      Delete
  7. hi, what makes u choose SJ4k compared to RD990? Let say screen is not the issue. Pandangan anda amat dihargai sbab mmg tgh carik satu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga sjcam lagi murah & berbaloi dengan ade screen compare dgn RD990... skang ni dah keluar sj5000, sj5000++, m10... dah ade byk yg baru..

      Delete
  8. salam, selain dari henfon bole live feed dari laptop/pc wifi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu x pasti lah boleh ke x... coz kne install apps sjcam dulu kot kt pc or laptop...

      Delete
  9. as salam. tq 4 da review .sgt membantu .nak cr jgk ni. .tgah deal. tgah dilema nk pilih sjcam ke rd990 . .huhu dh tgak review lg kuat nk amik sjcam.sbb ada lcd. sbb nak bwak pulak. t kang nak bwak tepon plak tgah laut .maklum la. kalo dah snap selalunya x sbo nk tgak hasilnya .xlawa snap lg haha. ok nak g beli thank u. . 😄😄 cume dilema lg nak amik warna apa. 😨😨😨😨

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang ni warna xkesah pon... coz skang dah ade sticker utk kamera ni yg lagi lawa2... hehee :)

      Delete
  10. erm nk ty ni, stkat yg awk pkai sjcam ni ada pape yg awk xpuas ati or rs xbest x....kot la boleh share kan. ..lg 1 nk ty mcm mn kita nk setting bg dpt pic yg cntik n mcm mn nk setting supaya kita leh snap pic continuously mcm gopro tu.. btw, sy dh angkat sjcam5k after bc review awk n blog2 lain.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far mmg puas hati.. SJCAM memang best! Teringin plak nak try SJ5000 tu.. Waa... SJ5000 lg canggih kan? Sya selalu pakai timer jer kalau tangkap gambar..Tgk kat setting ade 2 saat, 5 saat, 10 saat. so dia akan snap banyak2 kali..

      Delete
    2. sj5000 beza dia py screen size je... owh awk pkai timer mcm tu yek...ok2, tq.
      tp nk ty dia py apps yg dr google play tu mcm pening sikit yek...tgk mcm dia lmbt respon sikit la...n pic size awk guna yg mn...14mp punya ke

      Delete
    3. tumpang komen boleh?...nk tnya owner2 sj4k wifi..memang kamera ni xblh ke kalo kita x nak ada efek fish eye tu?

      Delete
    4. saiz pic yg saya pakai standard je.. lens sjcam ni dah memang fish eye.. nak xnak memang tu efek dia.. kalau xnak pakai kamera biase je la..

      Delete
  11. Salam sis.
    Saya baru lagi guna sj4000 wifi ni. Sayah taktahu la saya tersalah tekan ke apa tapi rasanya tak. Sebab wifi dia tak boleh connect. & patutnya kelip2 kuning kam, tapi dia tak keluar kelip kuning.
    Mintak pencerahan sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon tak pasti lah.. cube awak tnye ngn seller tu.. mesti dia lebih tau pasal kamera yg dia jual..

      Delete
  12. sis macam mana nal tahu bateri penuh slpas dicas

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk kat screen LCD tu.. slalu cas dlm 3-4 jam dah penuh

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. salam..

    boleh saya tahu harga sj4000 yang awk beli tu?
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa saya beli dulu mmg baru kuar version wifi punya... Dlm Rm350... skang dah boleh dapat Rm300 jer

      Delete
  15. Thanks bagi link nk cari kat mne..sng skit klo nak update gmbar kat blog guna cam camni instead of guna phone xleh msk air.. Ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg best boleh masuk dalam air... nk g snorkeling leh tangkap gmbr ikan.. hahaa

      Delete
  16. Replies
    1. Nak tanye.. taw x care nk transfer video ke phone tnpa gune pc?? Sbb sy cube mcm transfer gmba tp x boleh la.. taw x??

      Delete
    2. guna wifi.. sama jer nak transfer gambar @ video. kne download kat phone

      Delete
    3. Salam sis..
      sy da try transfer/download gambar dan video ke fon, tapi yg ada dlm gallery cuma gambar je... videonya xde pon...
      boleh share sikit x..huhuhu

      Delete
    4. mungkin video tu besar kot saiz dia.. berat... x pon memory phone kecik ke.. klu camtu transfer pakai laptop je pastu msukkan dlm phone..

      Delete
  17. Thanks for the review, nak tanya sekarang ni your kamera tu boleh pakai lagi ke?
    Sbb ada nampak other user cakap sjcam ni tak tahan lama.
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far ok jer lagi lepas dah redah msk hutan, laut, gunung ganang suma.. masih elok, cuma lens dia calar skit.. lens dia boleh tukar baru..

      Delete
  18. Salam,sis..antara sj400 and sj500,mana yg lagi best ya?

    ReplyDelete
  19. Salam,sis..antara sj400 and sj500,mana yg lagi best ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sj5000 lagi best.. banyak dia upgrade dari sj4000. Kalau nak lagi best kasi angkat sj5000+. Gambar lagi cantik & terang!

      Delete
  20. salam sis,
    Ada tak shutter yg boleh connect dgn kamera? ke guna timer camera je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far sjcam xde lg shutter yg boleh connect dgn kamera. Pakai timer @ connect wifi tangkap kat phone..

      Delete
  21. Macam mana nak buat watermark SJ4000 seperti dalam gambar awak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu bro momo yg tolong buatkan.. dia pakai picsart... logo watermark tu leh google jer..

      Delete
  22. entri awak ni mmg sgt membantu saya membuat keputusan hihi TQ TQ TQ

    ReplyDelete
  23. tq awk!! ok,bole dah beli...huhu
    n nk share jgk ni,sufi bt perbandingan harga psl cam ni..kalau sespe ad insta search @kasih_store..dorg jual harga murah n mcm2 dorg jual...

    ReplyDelete
  24. haiii..nak tanya. setting macam mana boleh dpt gambar lawa sgt tu..hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna default je... xde setting ape pon sbb ni bru nak test masa awal2 beli dlu..

      Delete
  25. Assalamaualikum.......... awk cam tahu banyak ttg sjcam... so di mana sy blh dapat kn yg ori?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ade bg link kat atas tu.. momo accessories. boleh search kt fb & ig dia

      Delete
  26. Mizanbest..ade jual dkt sj4000malaysia..

    ReplyDelete
  27. Sory..sy na tye....kalau kite baru dptkan SJ cam ni..perlu ke kita install firmware selain d'load Aplikasi Android SJCAM??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firmware tu mmg dh ade dlm kamera tu... yg dorg install firmware tu sbb nk yg the latest punya.. Sya pon xpenah install firmware. hahaa.. guna yang dah ade dlm kamera tu pon dh ok dah ;)

      Delete
  28. how's the night photograph?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Night photo not so clear because no flash...

      Delete
  29. Tumpang tanya selain chipset benda apa lagi kita bleh tahu yang sjcam tu original?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk kat kamera tu kat bawah lens tu dia ada tulisan SJCAM & setting dalam dia semua lain. boleh rujuk gambar kat atas

      Delete
  30. Huwargh ! Bru tau sj4k wifi sy xori.. feel bad ! Sy xcek btol2 time beli.. hmmm.. sedih !

    ReplyDelete
  31. Baru tau beza sjcam ngan gopro....best2...murah2

    ReplyDelete
  32. pergh. kena hati2 sjcam ada gak yang ciplak rupanya

    ReplyDelete
  33. SALAM..SDCARD AP YG akk pakai utk sjcam tu ahh..yg sebenarnya sd card ap yg sesuai..hope dpt reply..

    ReplyDelete
  34. anyway...lepas sya bca entry akak ni..terus sya beli sjcam ni..you inspired me lh..bole jdi duta ni...haha..tahniah ye...

    ReplyDelete
  35. Lepas baca semua . Terus tngh kumpul duit nk angkt sj5k

    ReplyDelete
  36. Lepas baca semua . Terus tngh kumpul duit nk angkt sj5k

    ReplyDelete
  37. Salam, nak tya. Sy baru beli SJ4000 neh last two weeks, dah try guna masa dekat umah, wifi connect to phone okay2 je, then bila guna masa traveling pulak, wifi connect to phone not okay2 pulak, mcm tersekat2 masa nak snap picture. awak penah alami masalah yg sama tak? Tq

    ReplyDelete
  38. Salam, sis nk tnya beza sj4000 dgan yicam mcm mana pulk? Tqq

    ReplyDelete
  39. Salam, sis nk tnya beza sj4000 dgan yicam mcm mana pulk? Tqq

    ReplyDelete
  40. Sy dah dptkn sjcam7000...sis mmg susahhkn nk dptkn ori..sy riki merata syukur..tp nk tny sj5k dan sj7k mn lg good condition ye??

    ReplyDelete
  41. berapa lama eh nk charge batery sj4000 ni?

    ReplyDelete
  42. Thanks for always being the source that explains things instead of just putting an unjustified answer out there. I loved this post.
    outdoor action camera

    ReplyDelete
  43. Hi nak tanya, mana lagi ok sjcam or yicam?

    ReplyDelete
  44. cancel gopro.... intai sj5k je la...wewewewe

    ReplyDelete
  45. Hi nak Tanya link yg awak bagi tu. Mereka memang jual barang ori or fake. Risau tersalah beli

    ReplyDelete
  46. You have a great blog - I would think your readership is very high?
    gps location tracking 390

    ReplyDelete
  47. Sy baru bli sj4k tak smpai sebulan... Pkai 2-3 Kali then rosak. Hang, screen kuar dotted merah n hijau.. Tak leh connect WiFi... Tnya seller dia kata kna repair kat kl n byar duit utk pos... Bleh dpt ganti baru or still kna tggu repair? Ade spe2 yg pernah ada experience?

    ReplyDelete
    Replies
    1. u beli dgn sape? Klu dgn momo u boleh tukar balik dgn yg baru klu camera tu rosak. ada warranty..

      Delete
  48. Askum hai sis tumpang tnya blh..kenapa lps download video pkai wifi dh hbs download tgk kt henset kita xdepn pergi mana ya video tu..sy guna sj5000 wifi

    ReplyDelete
  49. Askum hai sis tumpang tnya blh..kenapa lps download video pkai wifi dh hbs download tgk kt henset kita xdepn pergi mana ya video tu..sy guna sj5000 wifi

    ReplyDelete
  50. Salam..mcm mna nk set self timer yg single shot saja?sb set time lapse tu dia ambil continous pic kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada beberapa cara...satu klik melalui wifi atau guna ajer photo lapse 3 sec...lagipun function photo lapse tu agak bagus sebab kita x perlu tekan apa2 button utk pelbagai aksi....

      Delete
  51. Thank you i did really need this topic you share a very nice information about the Grief and Loss it's great work.
    Grief and Loss

    ReplyDelete
  52. Nice blog and your all presenting information are very great and it's really good well done.
    junk cars miami

    ReplyDelete
  53. Salam,nak tanya boleh,utk penggunaan mula2,bateri nk cas kena bpe lama

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comment!

Popular posts from this blog

Sunset di Bukit Batu Putih, PD

Hiking Gunung Datuk!

Singapore Day Trip bersama Percutian Jimat Saya