Water Rafting Sg Sedim Kedah


Sungai Sedim adalah tempat yang popular untuk aktiviti white water rafting di Kulim, Kedah. Sungai ini mempunyai regangan sepanjang 15 kilometer dengan air mengalir laju beserta jeram deras yang sangat baik untuk aktiviti rafting.


Sebelum start kena buat water confident dulu. Sis pon macam tak berapa confident jugak nak terjun sebenarnya sebab gayat namati! hahaaa


Kami dikehendaki terjun ke dalam sungai dari ketinggian 5 meter dan cuba mengapungkan diri dengan bantuan buoyancy aid (BA) dan seterusnya meminta bantuan untuk diselamatkan oleh rafter yang menjaga kami. Cara menyelamat adalah dengan melontarkan segugus tali untuk dipaut oleh kami.Sungai Sedim mempunyai 24 jeram yang mencabar di sepanjang sungai antaranya Salak Drop, Triple Rapid, Kasai Drop, Wall Drop, Lower Head Dam, Kawah Rapid, Jelutong Rapid, Rodeo Rapid, Slip Lip Rapid dan Cyclone Hole.


Harga: RM150 - RM180 satu kepala


Pelajaran pertama ketika memula naik bot adalah membiasakan diri dengan arahan dari skipper seperti forward, backward dan juga boom.


Keterujaan kian terasa bila lalu kat arus deras! Wooo berderau jantung! Di Sungai Sedim, jeram di sini boleh dikatakan yang terbaik di Semenanjung Malaysia dengan menawarkan rapid sehingga gred 4.

Bagi sis water rafting kat sini paling best so far. 

Next boleh try yang lagi extreme kat Sabah ke?


Dapat sijil! yeayyyy!!Edisi throwback :
Seronok mandi sungai!Bebudak sakan mandi kolam
Singgah ke Kuala Kangsar

Cousins for life!


Naik bot merentasi Sungai Perak

Tempat shooting filem. Femes jugak kat sini. Lagi satu movie Anna & The King


In a nutshell, see you when i see you!Comments

Popular posts from this blog

Gunung Silipat, Betong Thailand

Part 1 : Pendakian ke Kem Baha

XPDC Gua Batu Maloi

Rumah Salji, Bukit Cerakah Shah Alam

BAHASA HIKERS

Jumaat Di Kota Mekah

Pantai Perpat, Johor

Air Terjun Lepoh, Hulu Langat