White Water Rafting, KKB



WHITE WATER RAFTING, KUALA KUBU BHARU


23 Disember 2018, Ahad 10.00am



Salah satu tempat White Rafting di Selangor adalah di Kuala Kubu Baru yang terletak di Hulu Selangor. Perjalanan ke Kuala Kubu Baru mengambil masa dalam 1 jam lebih dari PJ. 


Sedikit maklumat mengenai Hulu Selangor. Hulu Selangor adalah permulaan sungai Selangor dan sungai ini bermula dari Kuala Kubu Bharu menuju ke Selat Melaka di Kuala Selangor sepanjang 110km.


Kami tiba di Kuala Kubu Bharu dalam pukul 9.00 pagi. Tapi memandangkan kami sampai awal, kami pun singgah di Empangan Kuala Kubu Bharu. 


Salah satu destinasi yang cantik untuk dikunjungi gais! Empangan ni sangat luas dan mempunyai pemandangan flora yang sangat memukau. Perjalanannya hanya beberapa kilometer daripada Pekan Kuala Kubu Bharu. 

Jika anda melalui jalan untuk ke Bukit Fraser pasti anda akan terpegun dengan keindahan empangan ini.


Memandangkan air empangan pun tengah penuh tu, melimpah ruah memang deras la sungai kejap lagi! Tazabarrr rasa nak main rafting ni! hehee


Teringat pula macam di Ranu Kumbolo! Lumayan pemandangannya!



Kena isi borang dulu sebelum main rafting ni. If anything bad happen kan kita tak tahu. Moga dijauhkan.



Yang peserta lain semua dah standby kat starting point water Rafting. Sesiapa yang bawa kereta kena pergi park kereta dekat last checkpoint sebab nanti tak payah nak patah balik. 

Baru aku perasan tempat ni dekat dengan tempat aku main Paragliding dulu! hahaa... Patut rasa macam pernah datang je kat sini! (sindrom short term memori lost) hehee

Throwback :



Equipment ready!



Safety first. All checked!

Lemme take a selfie!

Paddle to your heart! ehhh
teruja!
free style!



Ieja, Ayeng, Nadz, Fuzah, Xue & Abi. #teamgadis2


Sapa-sapa yang berkenan nak berkenalan leh pm tepi! (sis tolong promote kawan2) hahaaa


Sebelum mula, anda akan diberikan taklimat mengenai pemakaian Jaket keselamatan dan juga helmet. 

Kena beri perhatian semasa taklimat sebab ini untuk keselamatan kita juga. Pastikan sentiasa alert dengan segala arahan dari guide masa kat sungai nanti untuk mengelakkan sebarang kecelakaan.


All set, mark & go!


Rope Swings! Gayat giler weh nak terjun dari atas jambatan tu! Tapi aku teringin gak nak try walaupun takut!

Jom sape nak teman? (hati kering only) hehee


Terbaik weh kitaorang tengok dari bawah jambatan! Semua bersorak bila dia terjun! hahaa


Memang teruja habis sebab Rafting memang aktiviti yang ditunggu-tunggu dan memang aktiviti lasak yang ramai nak cuba!


Padu weh jeram dia!

terboekk!


Takut memang takut tapi seronok. Lagi-lagi dapat guider yang sangat bersungguh-sungguh nak jatuhkan kami. Tapi akhirnya tak dapat. Sila cuba lagi lain kali. 

Tapi orang cakap, kalau tak terbalik tak syok. Kannn?


Ada beberapa jeram di Kuala Kubu Baru yang bermula dari Gred 2 sehingga Gred 4 dengan air sejuk yang bersih.

Gred 2 boleh dikatakan laluan yang clear dan kurang mencabar, memang sesuai untuk beginner dan Gred 4 memang mencabar dan mempunyai banyak batu dan air yang deras.


Ada dua waterfall sepanjang sungai ni.



Chill dulu kat air terjun!


Ni kali kedua aku melakukan aktiviti outdoor White Water Rafting. First time dulu di Perak kalini di Selangor pula ajuran group outdoor ' Mark & Go'. Pakej RM160 sekali makan tengahari, guide yang mesra lagi peramah dan cameraman yang kacak! ehehhh


Edisi throwback :







Lepas dah main rafting, main terjun sungai pula! Water confident katanya! Tapi sis rasa macam tak berapa nak confident pulak bila tengok arus deras tu! hahaa

Sis Ieja, Idola basikal!


From Pahang, Nogori 9, Klate back to KL.  Finally team Karrimet reunited!


Bila lagi nak tidor satu selimut bawah fly guys, lepak tengok sunrise & sunset?? Adehh... Rindu nak p camping lagi! Tapi dah tak nak hiking dah.. Nak santai-santai jer.. hahaa

Air Terjun Jerangkang jom!

Group photo dulu sebelum terjun! hehee


To jump or not to jump!


Bila dah terjun tiruk tu jangan menyesal gais! haha


Ohoiiii memang nak mati rasa weh terjun dalam arus nih! Tenggelam timbul aku sikit lagi nak lemas! Bergelen air sungai dah tertelan! hahaaa... Dah la air dia deras giler! 

Seram!


Just go with the flow. Kena hati-hati skit kat sini sebab aku terlanggar batu! Fuhh lebam! hahaaa.. Tak boleh control bila korang panik!


Pewai lemas! hahaa



Sambung balik rafting! Kali ni lagi best! Rasa nak gugur jantung! hahaa


Korang kena sentiasa peka dengan arahan guide untuk mendayung! Kalau tak memang terbalik rafting tu. hehee


Aku berjaya kekalkan keseimbangan dan tak terjatuh! hahaaa... Kalau jatuh memang seksa nak naik balik atas bot tu! Sebab dah penat main air! hehee





Jeram paling ganas! hahaa

Seronok sangat nampaknya tu! hahaa


Adrenaline rush!




Satu bot akan ada dua orang guide yang jaga kat depan & belakang. So dorang akan control bot tu.


Paddle up!




Extreme habis!



Muka cuak! hahaa








Melambung bot gaiss! Sapa yang jatuh tu? hahaa





The last stream!


best!

With our officials photographer!


Rolling down the river guys!



In a nutshell, White Water Rafting Kuala Kubu Bharu checked! 

Aktiviti penutup tirai untuk tahun 2018. Thanks 'Mark & Go' for this awesome experience! Semua kepala masuk air & memasing kenyang minum air sungai! hahaaa




Till we meet again guys! #team karimet





Comments

  1. Salam..nk tanye.. guide ape ye digunakan utk waterrafting kkb?

    ReplyDelete

Post a Comment

In a nutshell, Thanks for your comment!

Popular posts from this blog

DENAI TIGA PUTERI

Hiking Gunung Berembun & Telapak Burok

Air Terjun Lepoh, Hulu Langat

Bukit Gasing 2.0

Bukit Botak

Hiking Gunung Datuk!

Taman Saujana Hijau, Putrajaya

Gunung Besar Hantu, N9