District 21, Enter at your own risk!




Assalamualaikum....



Korang pernah dengar tak pasal District 21 kat IOI City Mall, Putrajaya? Nak tau ape tu District 21, meh sini ceq nak habaq mai.... kita p terjah!



Nampak macam bangunan terbiar jer??? 
Agak2 scary tak, masuk dalam ni??..... ;p

Junk yard
Online register
Sebelum bayar tiket kat kaunter, korang kene register online dulu. Masukkan butir2 korang suma.

ok!

District 21 has been developed as a “Boot Camp for the Future”, designed to train the generations that will inherit and be forced to survive this dangerous “new world disorder’.


Graffiti never die!

Welcome to District 21 Adventurous Indoor Theme Park!

District 21 ni merupakan taman tema yang pertama seumpanya di Malaysia yang bertemakan taman pengembaraan. Mempunyai keluasan 70,000 kaki persegi & terletak di atrium berhawa dingin 55ft dalam IOI City Mall. Terdapat 11 attractions yang di sediakan disini.

Enter at your own risk!

District 21 ni macam hybrid theme park.. Ade banyak game outdoor tapi dia buat dalam suasana indoor. So korang tak payah risau pasal cuaca panas ke hujan ke. Tak payah jugak nak tepek sunblock takut kulit korang sunburn ke kalau nak buat aktiviti lasak. Korang still boleh layan semua permainan ni dalam aircond beb... Walaupun berpeluh tapi peluh sejuk... hahaa ;p




The Maze 



Maze rules
Kat sini ade 2 maze.. Untuk orang dewasa & kanak-kanak... Kalau kanak-kanak punya kecik & senang jer.. Yang untuk orang2 besar punye.... jom test!

Macam prison break pon ade...

Game first yang kitaorang try The Maze. Konon bebajet nak jadi macam 'Thomas' dalam citer Maze Runner tu.. :p ... Tapi kat sini bukan kene lari2 pon. Korang kene lalu macam laluan berhalangan. Korang kene merangkak, menggelongsor, lalu tempat2 sempit. Rasa macam sesak nafas pon ade... hahaa... penat jugak nak habiskan challenge The Maze ni...

Yeahhh....

Kat sini serius sempit!... Rasa orang yang berbadan besar macam tak lepas jer... aku nak lalu pon cam lepas tak lepas jerr... kene tahan napas nak kempiskan perut yang tersangkut.. lol ;p

Detour station
Berehat sat penat....




Kat sini korang ade 2 option nak lalu terus ke @ nak lalu ikut bola2 tu.. Kitaorang tengok dulu orang lalu kat bola2 tu.. Macam payah jerrr... Memang sure mengah punye... so kitaorang lalu terus jer... bhahaaa...

Bridge
Lepak lagi.... hahaa

Dah sampai sini, korang kene turun ikut gelongsor dulu pastu baru naik balik ikut laluan halangan bertali ni...

Ready, Go!

Laju beb gelongsor ni!.... Dah la tak boleh break... sampai bawah gedebushhhh!


Pastu naik atas balik....
Naik atas ikut bas pulak....
bas sekolah terbalik!

Habis jugak challenge The Maze tuh... memang penat ah main nih.. 

Toilet memang ade banyak kat dalam sini... 

Free Fall
Free fall rules
Game kedua kitaorang try Free Fall... Dia ala2 bungy jumping tapi ni version slow punya.. Ni korang jatuh menegak jer.... Tapi sebelum nak terjun tu, mengucap dulu lah... hehee

Bajet2 muka berani la ni konon!

 Ade sorang mamat tu, dia dah ready kat hujung platform tu tapi dia ta berani nak terjun so dia patah balik!... hahaa... Pastu turn aku pulak la.. Masa kat platform tu, aku pon dah cuak-cuak katak dah!... Adrenaline aku dah mengalir deras, sederas degupan jantung aku! Dup dap dup dap... Rase cam nak terjun ke ta nak... nak ke ta nak....


Pastu dengan pasrah, aku pon terjun je lah.... Rasa nak gugur jugak jantung gua der! hahaaa..... Tapi kejap je dalam 10 saat kot dah sampai bawah... Nak pejam mate pon tak sempat.. Pastu rase nak terjun lagi lah.. Dua kali kitaorang buat free fall nih! Pasni leh r kot nak try bungee jump pulak... keh3..

Safely landed!

Tubby Ride 


Haaa... yang ni memang best! Dia menggelongsor laju giler... Ni pon kitaorang main 2 round.. Lepas dah turun tu kene bawak naik balik pelampung tu.. 



Go Pedal


Ni ala2 mini go kart.. Kalau budak2 punya pon ade, kecik skit. Tapi ni rileks2 je lepas penat main bende2 mencabar... Korang kayuh 3-4 round dalam masa 3 minit...



Kayuh jangan tak kayuh...

Pump Track


Ni best jugak.. Korang leh main basikal BMX kat trek ni.. Korang kene pandai imbang badan coz trek ni beralun alun.. Tapi kene hati-hati la.. Coz ade yang tak pandai balance badan dorang pastu jatuh.... Tu lah kene pakai segala padding bagai..

BMX girl!



Yang macam gelongsor kat belah kanan tu dia tak bukak lagi masa aku pegi. Dia tengah test ciri2 keselamatan game tu... Kalau agak membahayakan dia tak bagi main la...

Ramai jugak yang datang nak tengok ape kebende tempat ni... hahaa.. Kalau nak tengok jer tak payah bayar...

Sky Trail 


Sky Trail ni dia start bukak pukul 2pm - 6pm jer.. Sebab dorang tak cukup staff yang expert untuk prepare safety eqiupment untuk game ni.. Kat sini kene beratur lama jugak coz dorang akan bagi briefing dulu sebelum start. Pastu depa kene test dulu sorang2 boleh lepas tak pusing cangkuk dia dengan betul kalau tak lepas tak boleh main. 

Kat sini safety first la.. Coz suma tergantung kat atas tu... Lebih kurang macam kat Sky Trek Adventure kat Bukit Cerakah tu... Leh usha kat sini...



Game ni memang paling penat r sampai berpeluh habis beb... Ni pon memang sape yang takut tempat tinggi & gayat tak disyorkan lah... 


Wall Climbing/Power Station

Ruangan menunggu ala2 pelantar minyak

Korang kene turun menggelongsor kat tiang ni... macam bomba tu.. Cuak gak first time buat.. Badan kene rapat kat tiang tu pastu peluk ketat2... Kalau tak memang gedebuk cam nangka r jatuh! koh3....


Ni pon best jugak... Naik satu2 sampai atas pastu terjun... 



Dah naik sampai tiang paling tinggi tu, dia tak berapa nak stabil.. So ape lagi dengan kaki & lutut gigil, bergoyang2 lah aku kat atas tuh! hahaa... Nak terjun pon macam cuak jugak macam free fall tadi... ;p


Kat sini ade 7 jenis dinding yang korang boleh panjat. Tiap2 satu tu berbeza tahap kesusahan dia. Kat sini memang memerlukan kekuatan tangan & kaki la untuk memanjat. 

Yang ni kira senang la leh sampai atas... hehee
Dinding ni susah giler!
Panjat platform


Ni pon menggelabah jugak kepala lutut gua nak peluk benda tu... Macam fear factor pon hade!...Platform dia kecik so kene lompat kat situ jerr... Jarak dia agak jauh jugak beb!.. Mengucap jugak la time nak lompat... Sebenarnye aku memang penggayat rupenyerr?!... ;p


Verangan macam ala-ala dalam game show Korea tu, 'Dream Team'! hahaa...


Ni syok! Dia ade dua dinding. Amik sorang sebelah2. Korang kene kerjasama ngan member r nak panjat dinding nih.. Tempat pijak dia leper je memula, tapi bila aku dah naik aku kene touch satu button pastu pappp! Tempat pijak dia terbukak... Pastu member aku pulak dah dapat naik dia touch button untuk tempat pijak aku pulak terbukak... pappppp! Best r! Tapi kitaorang tak larat nak naik sampai atas coz dah menggigil tangan! Dah penat....hahaa..  Tangan kene kuat nak main wall climbing ni.... kitaorang ta kuad.. koh3..

Panjat lagi!... gua dah surrender dah...



Susun2 blok sampai tinggi pastu kalau tak stabil jatuh r.. hahaa


Kat sini pon lame jugak kene tunggu turn. Dia lepaskan group by group. So dalam ni korang boleh main dalam 20 minit jerrr... Hmmm memang tak sempat lah nak try semua.... last2 tu amik gambar je... 




Trampoline / Launch Pad


Ni last skali kitaorang main. Best giler! Lompat2 sampai tak hengat dunia!...


Lompat2 pastu bila dah tinggi sangat lompat, sampai tersalah landing!!! Prakkkk!!!..... terseliuh kaki gua beb!!! Adoiiii! Nasib ade abam sado tolong rescue! ;p


Abam tu cakap, memang hari2 pon ramai jer yang terseliuh kaki dok syok sangat terlompat2!... Tapi memang dah syok2 lompat tak boleh nak control excited! bhahahaaa.... So korang yang nak lompat kat sini, seronok memang seronok, tapi hati2 la... Kalau dok ramai2 kat sini boleh berlaga2 lompat!


Slam dunk!
Dah ok skit kaki,sambung wat aksi slam dunk pulak! Pastu balik2 kaki terus bengkak.. Esok keje amik mc.. hahaa


terpele'ot hakak!




Roller Glider



Masa aku pergi haritu bende ni tak bukak lagi... cam rugi jer tak dapat try.. T___T adehhh! Sekarang tak pasti, tapi dah boleh main kot. Macam main roller coaster sambil terbang... Macam best!





Tips kalau nak main kat sini :


1. Pakai sport attire, kasut sukan. Kalau pakai jeans @ kemeja susah sikit nak panjat memanjat & korang akan berpeluh macam pegi joging tu.

2. Bawak air coz kalau dah berpeluh sakan, memang kehausan la beb.

3. Bawak kamera nak rakam aksi2 stunt korang.

5. Tag wrist band korang tu valid untuk sehari. So boleh keluar masuk banyak2 kali. Nak break kejap keluar pergi makan ke, solat ke, pastu boleh masuk main balik. 

6. Ade loker untuk korang simpan barang. Tapi tiap kali nak bukak loker tu pastu kene beli token lain kalau nak kunci balik.

7. Kat sini korang akan dapat glove & stokin free masa nak start aktiviti nanti.

8. Kalau boleh datang awal kalau nak try semua game. Kalau tak nanti tak sempat coz kene beratur lama nak tunggu turn.



Ini permainan untuk budak-budak :


Carousel



Low Ropes




Masa aku pegi haritu bulan Disember ade promo RM55. Kalau beli 3 tiket percuma 1. Tapi tak pasti promo ni sampai bila. Kalau nak tau update terkini ke atau apa2 announcement terbaru boleh usha dorang punya fb & website kat sini.






district-21-ioi-putrajaya-price


In a nutshell, memang best giler game yang ade kat dalam ni!. Untuk korang yang adventurous, acah-acah berani, sukakan aktiviti yang mencabar dan lasak, tempat ni memang sesuai lah nak cuba, try, test korang punye kehebatan & kegayatan! hahaaa...


So tunggu ape lagi, kasi terjah la District 21!...










Comments

  1. Wow..................... best ni....
    bleh terjah ke situ... setiap kali masuk kena bayar atau ada pas bulanan ke?
    sori kalau mata salah skodeng membacanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak main game dia kene bayar... Kalau nak tengok2 je xyh byr... Pas bulanan xde kot..

      Delete
  2. Memang terbaik laaaa post ni :D Buat sy tak sabar2 nak pergi once balik Malaysia nanti :D

    ReplyDelete
  3. oh sheet.. hahaha.. free fall tu buat aku imbau kembali kenangan cliff jumping.. masih dpt terasa adrenaline rush bila baca entri ni.. nice post!

    ReplyDelete
  4. carik info kat sini...

    mcam syokkkkkkk jer...

    =)

    ReplyDelete
  5. Serius u berani giler. Kalau sy x berani. Haha

    ReplyDelete
  6. Serius u berani giler. Kalau sy x berani. Haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comment!

Popular posts from this blog

Sunset di Bukit Batu Putih, PD

Hiking Gunung Datuk!

Singapore Day Trip bersama Percutian Jimat Saya